Virus ne jenjava, zaraženo još 24 Borana, među njima i petoro dece

Tokom protekla 24 sata kod još 24 osoba iz Bora laboratorijskim ispitivanjem potvrđeno je prisustvo koronavirusa.

U istom periodu za 14 ranije potvrđenih slučajeva stigli su negativni rezultati čime se oni više ne smatraju zaraženima.

Po zvaničnim podacima zavoda za javno zdravlje “Timok”, na teritoriji Grada Bor trenutno je virusom korona zaraženo ukupno 250 osoba.

Među novozaraženima je i petoro dece školskog uzrasta.

“Pozitivnost smo otkrili kod petoro dece, od toga dvoje starosti 14 godina, dvoje starosti 17 godina i jedno dete staro 13 godina. Deca imaju blagu kliničku sliku, nalaze se u kućnoj izolaciji. Njihov kontak sa zarazom je u glavnom bio preko roditelja”, kazala je dr Vesna Radosavljević, direktorka Doma zdravlja u Boru.

Ona je kazala da ostali novozaraženi imaju blagu do srednje tešku kliničku sliku.

“U ambulanti “Rudar” smo juče obavili 105 pregleda i od toga je bilo 80 prvih pregleda. Što znači da se 80 ljudi javilo sa simptomima. Oni su raspoređeni i biće u toku dana, sutra i prekosutra testirani”, kazala je Radosavljević.

Dr Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru kazao je da je zbog većeg priliva pacijanata u kovid sistem stavljeno i interno odeljenje sa 55 kreveta. Iz kovid sistema izaći će Odeljenje neurohirurgije.

Na Grudnom odeljenju je trenutno smešteno 35 pacijanata od kojih je 24 pozitivno na koronavirus, dok se za još dvoje očekuju rezultati.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je kazao da iako je situacija ozbiljna nema mesta panici i da zdravstveni sistem u Boru funkcioniše.

“Nema mesta panici, ali bih zamolio još jednom sve sugrađane da se maksimalno pridržavaju mera zaštite od koronavirusa i svedu kontakte na minimum. Da vreme provode sa porodicama, u krugu najbližih. Kada prođe epidemija biće vremena da se vratimo druženjima i prijateljstvima”, rekao je Milikić.