Više stotina vernika na tradicionalnom paljenju badnjaka u Boru [FOTO / VIDEO IZ VAZDUHA]

Tradicionalno saborno nalaganje badnjaka u hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija u Boru okupilo je na Badnje veče više stotina vernika.

Sveštenici arhijerejskog namesništva borskog u prisustvu brojnih građana tradicionalno su na Badnje veče, u susret danu Hristovog rođenja, osveštali i zapalili badnjak, u znak sećanja na vatru koju su, po prednjaju, vitlejemski pastiri naložili u pećini u kojoj se rodio Isus Hristos, kako bi ogrejali novorođenče i njegovu majku.

Ovom svečanom činu u borskom sabornom hramu prethodila je božićna priredba učenika veronauke hrama Svetog Đorđa, a tokom prepodneva i tradicionalni odlazak po badnjak i Sveta Liturgija.

Uz večernju službu u ovom hramu je i na dan rođenja Isusa Hrista služena Sveta Liturgija na kojoj je pročitana i Božićna poslanica poglavara Srpske pravoslavne crkve, Njegove Svetosti Patrijarha srpskog gospodina Irineja, koji je, između ostalog, pozvao vernike da se mole za mir u svetu kako bi se oni koji drže poluge moći okrenuli dobru.

Sveta liturgija u hramu Svetog Velikomučenika i Pobedonosca Georgija služiće se od 8 časova i na dan Sabora Presvete Bogorodice, 8.januara, kao i na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stevana, 9.januara.