Vitezovi u podnožju Manasije poslali najlepšu sliku Istočne Srbije [FOTO]

Festival viteških borbi „Just Out“ održan je prethodnih dana u podnožju manastira Manasije. Ove godine je festival posetilo preko 100 hiljada ljudi koji su uživali u odmeravanju viteških snaga i veština.

Centralni deo manifestacije realizovan je u novoizgrađenom Viteškom selu, koje izgleda kao da je istupilo iz srednjeg veka. Tu su se održale borbe vitezova, takmičenja u streličarstvu, radionice za decu i odrasle, prikazali srednjovekovni zanati, igre i razne performanse.

Najrealističniji kamp na ovogodišnjem festivalu poneli su čuveni templari iz Belgije. Veoma zapaženo izlaganje imali su Skandinavski vikinzi, a veliku čast upriličili su nam Turci, koji su posle nešto više od 600 godina opet hodali i borili se pod zidinama Manasije, ovog puta kao naši veliki prijatelji.

„Grupa entuzijasta je pre dve godine krenula sa ovim festivalom tako da on sada raste i Opština despotovac će uložiti sve napore da ovaj festival postane tradicionalni. Ovo je treći po redu Međunarodni viteški festival koji se održava u sklopu jubilarnih 25-tih dana Srpskog duhovnog Preobraženja“, rekao je Dr. Zlatko Marjanović predsednik SO Despotovac.

Tokom večeri, na velikoj sceni podno zidina Manasije posetioci su imali čast da vide spektakl viteških borbi iz 19 zemalja sveta: Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Belgije, Jermenije i Irana. Svečani defile vitezova je imao jedva vidljiv kraj.

Zvukom roga otpočele su borbe. Neustrašivi vitezovi su se takmičili u neoklopljenom mačevanju, trijumfalnim borbama sa dvoručnim i jednoručnim mačem, borbom rapira, kao i u bohor borbama štita i mača.

Mačevanje je inače specifično jer se vodilo između gospode iz srednjeg veka koji su koristili samo veštinu ovog oružja. Svi udarci na festivalu su bili pravi, a njihova silina je mogla da se prepozna po zvuku mačeva.

„Just Out“ upriličilo je i izlaganje Prirodnjačkog centra Srbije iz Svilajnca koji su prikazali deo svojih suvenira.

„Turistička organizacija Despotovac je uvažila naše učešće među četiri štanda s obzirom da smo prve komšije. Doneli smo ponudu dela naših suvenira i uglavnom nam deca svraćaju koja sve znaju o dinosaurusima. Od kada je otvoren Prirodnjački centar Srbije je posetilo preko 200 hiljada ljudi, od čega su samo u ovoj letnjoj bilo preko 30 hiljada posetilaca“, izjavila je Tanja Đurđević vd direktor Prirodnjačkog centra Srbije.

 

Direktor festivala „Just Out“ Vladimir Blagojević napomenuo je da je, ovogodišnji, treći Međunarodni festival viteštva „Despot Stefan Lazarević – Just Out“ najbrže rastući viteški festival u Evropi, kao i da su svi zajedno poslali najlešu sliku Srbije, Manasije, Despotovca i „Just Out“ festivala u svet.

[flickr_set id=“72157684719452512″]