Vlada donela nove antiepidemijske mere

Vlada Srbije donela je danas odluku da ograniči rad ugostiteljskih objekata, kafića, noćnih klubova, restorana, kao i tržnih centara, prodavnica, od 21 sat do pet sati ujutru, saopštila je premijerka Ana Brnabić.

Od te mere izuzete su apoteke, dostava hrane, pumpe za točenje goriva, i privreda koja radi i „treću smenu“.

Ove mere stupaju na snagu u utorak 17. novembra, i važiće 15 dana, do 1. decembra, kada će vlada ponovo odlučivati o merama, dodala je Brnabić.

„Prihvatila sam savet stručnog, medicinskog dela Kriznog štaba da uvedemo ove, restriktivnije mere, kako bi zaustavili širenje virusa“, rekla je premijerka.

Kako je rekla, mera će se primenjivati od utorka, kako bi se svima koji su obuhvaćeni ostavio prostor da se prilagode i organizuju.

„Mere će trajati 15 dana, do 1. decembra, kada će vlada odlučiti da li treba dodatno da se pooštravaju ili produžavaju. Ali, nadam se da to neće biti potrebno“, rekla je Brnabić nakon vanredne sednice vlade.

Premijerka je istakla da vlada trenutno ni ne razmišlja o zabrani kretanja, što bi, inače, bila sledeća mera u borbi protiv korona virusa.

“Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići sa tom merom, ali u ovom trenutku ni ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada”, objasnila je Brnabić nakon sednice Vlade.

Prenela je da je, zajedno sa ministrom zdravlja i policije, jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija vezano za broj zaraženih, stanje u bolnicama, sprovođenje trenutnih mera, gde se sprovodi, a gde su potrebne dodatne kontrole.

“Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera”, rekla je ona.

(Tanjug)