Vlada nema razumevanja za IT industriju

1
32

Direktor Vojvodjanskog IKT klastera Milan Šolaja ocenio je danas da Vlada Srbije nema razumevanja za funkcionisanje, probleme i potencijale informatičke industrije.

Foto: Unsplash / pixabay.com
Foto: Unsplash / pixabay.com

“Zli jezici bi mogli reći da su se predstavnici Vlade Srbije ‘dohvatili’ IT-ija u pauzi gašenja drugih požara”, ocenio je Šolaja u autorskom tekstu na sajtu Vojvodjanskog IKT klastera.

On je na taj način reagovao na posetu ministara Željka Sertića, Aleksandra Vulina i Vanje Udovičića kompaniji Majkrosoft i dogovoru da se u naredne dve nedelje napravi jasan plan strategije razvoja IT sektora.

“Apelujemo na ministre da se uzmu u pamet. Ne možemo sebi priuštiti da država stalno iznova pokušava iste stvari, očekujući drugačiji rezultat. Projekti koji ciljaju da reše problem nezaposlenosti mladih i obezbede njihov ostanak u zemlji ne mogu da budu sastavljeni za dve nedelje”, poručio je Šolaja.

On je podsetio da je pre nekoliko godina uložen ogroman trud u pisanje Strategije za podršku IKT sektoru u Srbiji, koju je tadašnja vlada i usvojila.

Prema njegovim rečima, nije u redu da se ignorišu raniji napori i prave novi dogovori samo s jednom kompanijom, već je za “iole” pozitivan rezultat neophodno mobilisati ne samo predstavnike IT kompanija već i obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja, klastera i drugih.

(Beta)

1 KOMENTAR

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime