Vlada Srbije definitivno finansira izgradnju nove topionice u Boru

Vlada Republike Srbije danas je definitivno potvrdila da će finansirati izgradnju potpuno nove topionice u Boru iz robnih kredita u vrednosti od 130 miliona dolara.

Vlada Republike Srbije danas je definitivno potvrdila da će finansirati izgradnju potpuno nove topionice u Boru iz robnih kredita u vrednosti od 130 miliona dolara.
 
Na rukovodstvu RTB-a „Bor“ je da u roku od nekoliko nedelja sklopi ugovore sa proizvođačima opreme kako bi izgradnja nove topionice, sa vrhunskom tehnologijom, počela u što kraćem roku.

Potpredsednik Vlade, Mlađan Dinkić, najavio je da država ulaže 130 miliona dolara u metalurgiju, a strateški partner treba da uloži 120 miliona dolara u rudarsku proizvodnju i tako postane manjinski vlasnik. Država će dugove RTB-a Bor konvertovati u kapital, pa će borski basen biti jedinstveno državno preduzeće.

Dinkić je najavio da će uslovi tendera za strateškog partnera biti izmenjeni tako što će zainteresovanim ulagačima biti upućen poziv da ulože u ovaj novi model, pri čemu bi potencijalni investitori, srazmerno visini investicija, sticali odgovarajući procenat vlasništva.

Međutim, prema njegovim rečima, teorijski gledano, investitori bi mogli postati i većinski vlasnici ukoliko bi uložili dovoljno sredstava da njihov udeo pređe 51 odsto.

„Izvršićemo spajanje topionice i rudarske delatnosti. Država će graditi topionicu, ali je potrebno uložiti još približno 120 miliona dolara u rudarsku delatnost i za to tražimo investitora na tenderu“- objasnio je Dinkić i napomenuo da onaj ko uloži u rudarsku delatnost neće steći akcije samo u rudnicima već u čitavom jedinstvenom RTB-u „Bor“.