Vlada Srbije: Obaveza svih građana da se pridržavaju zaštitnih mera

2
1006

Vlada Republike Srbije donela je danas odluku da su svi građani i privrednici, sve vreme trajanja opasnosti od širenja zarazne bolesti COVID-19, u obavezi da se pridržavaju zaštitnih mera.

Obustava izvođenja nastave u prostorijama visokoškolskih ustanova, srednjih i osnovnih škola, kao i obustava rada tih ustanova na snazi je sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19. Određene obrazovno-vaspitne aktivnosti mogu se organizovati u prostorijama ustanova, uz primenu i poštovanje svih zaštitnih mera.

Za vreme boravka u parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju, građani su dužni da održavaju međusobno rastojanje od dva metra.

Poslodavci koji obavljaju delatnosti u oblasti trgovine na malo, usluga u oblasti ugostiteljstva, kao i preduzetnici u trgovinskim centrima, dužni su da primene sve preventivne mere u cilju suzbijanja zarazne bolesti COVID-19. To podrazumeva ograničen broj ljudi u istom prostoru, dezinfekciju objekata, upotrebu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava.

Priređivači igara na sreću mogu obavljati svoju delatnost u objektima koji nisu veći od 400 metara kvadratnih, uz primenu svih obavezujućih zaštitnih mera.

Lična dokumenta kojima je istekao rok važenja za vreme vanrednog stanja smatraće se važećim, ukoliko zahtevi za izdavanje novih budu podneti u roku od 30 dana od dana prestanka vanrednog stanja.

Vlada je usvojila i odluku o bespovratnoj finansijskoj pomoći iz budžeta Republike Srbije u neto iznosu od 30.000 dinara mesečno, za period od tri meseca, osobama koja imaju status lica koje samostalno obavlja umetničku ili drugu delatnost u oblasti kulture utvrđenog od strane reprezentativnog udruženja u kulturi u skladu sa Zakonom o kulturi.

Vlada još jednom apeluje na sve građane da se, uprkos prestanku vanrednog stanja i ukidanju određenih pravila, pridržavaju svih preventivnih mera u cilju zaštite od zarazne bolesti COVID-19.2 KOMENTARA

  1. mnogo bi vam bilo bolje da objavite sta se povodom epidemije desava u boru nego sta se desava u drzavi to znamo iz mnogo vecih medija-dokle ce neko namerno da zataskava ovako losu situaciju u boru-jednostavno da covek posumnja u svasta-u mnogo mnogo opasne stvari

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime