Vlada sutra o Nacrtu rebalansa budžeta

0
27

Vlada Srbije će Nacrt zakona o rebalansu budžeta i aktima koji predviđaju umanjenje penzija i plata u javnom sektoru razmatrati na sutrašnjoj sednici, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

vlada-srbija

O tim aktima danas će se izjasniti vladin Odbor za finansije.

Nakon što Vlada Srbije utvrdi Predlog rebalansa budžeta on će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Prema pisanju medija, konačan vladin predlog sadrži dve formule za smanjenje penzija većih od 25.000 dinara, a Nacrtom zakona o rebalansu budžeta predviđen je minus od 225 milijardi dinara.

“Kurir” piše da je to za 43 milijarde veći minus, nego što je bilo predviđeno, što će biti povod za detaljnije razmatranje svake stavke po ministarstvima i odluku kako nadomestiti novac koji nedostaje, tim pre što će svi prihodi ove godine biti niži od planiranih.

“Blic” piše da penzije niže od 25.000 dinara neće biti umanjene ni za dinar, dok se za penzionerska primanja viša od navedenog iznosa uvode dva razreda.

Kada su u pitanju zarade u javnom sektoru, od bilo kakvog umanjenja se izuzimaju primanja do 25.000 dinara, ali se sve plate preko tog iznosa, kako piše “Blic” umanjuju za deset odsto. Navedena umanjenja primenjivaće se već za novembarska primanja, a takve plate i penzije biće zamrznute do 2017. godine.

Navedenim predlozima, piše “Blic”, juče su zeleno svetlo dali i odbori Vlade.

Usvajanjem izmena zakona kojim je predviđeno trajno smanjenje plata u javnom sektoru i penzija prestaje da se naplaćuje solidarni porez koji je naplaćivan tokom cele godine od svih onih koji su imali platu iznad 60.000 dinara.

(Tanjug)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime