Vladimir Stojičević: Mladi nisu zainteresovani za političke procese

Na temu prava mladih i demokratiji uopšteno razgovarali smo sa Vladimirom Stojičevićem, borskim aktivistom i predsednikom Grupe građana „Glasno za omladinu“. On je konstatovao da mladi u Srbiji nisu zainteresovani za političke procese i da je svega trećina mladih u nekoj organizaciji.

Kakvo je tvoje mišljenje o mladima i demokratiji?

Demokratija u Srbiji? Khm…
Generalno u Srbiji, mladi nisu zainteresovani za političke procese! Svega tećina mladih je u nekoj organizaciji, bilo da je to politička organizacija ili nevladina organizacija. Smatram da još uvek nisu svesni o mogućnostima aktivizma i građanskih inicijativa. Građani su ti koji odlučuju i koji imaju moć da promene nešto u svojoj lokalnoj zajednici. Da se izbore za svoj parkić, za svoju reku, za svoj grad!
Ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da od 100% penzionera svoje izborno pravo na izborima iskoristi 90% penzionera, a od 100% mladih svoje izborno pravo iskoristi 10% mladih, onda je tu sve jesno. I ne bih imao šta više da dodam, osim da apelujem na mlade da se probude!

Koja su prava i slobode mladih građana u Boru?

Ukoliko pogledamo Ustav RS, a zatim se okrenemo oko sebe vidimo da je dosta toga uskraćeno mladim sugrađanima.
Prvenstveno prvo na zdravu životnu sredinu i pravo na zdravlje. Svakog dana udišemo SO2 i teške metala kao što su kadmijum, olovo, živa, PM10 I PM2,5 čestice, gde je svima nama ozbiljno ugroženo zdravlje, a grad i država po tom pitanju ne preduzimaju ništa.
Zatim pravo na obrazovnje, “tamo negde” piše da je obrazovanje besplatno, a roditelji osnovaca samo za udžbenike potroše i preko 200 eura, a gde je školski pribor i sve ostalo što je potrebno jednom đaku.
Ovako bih mogao do sutra da nabrajam.

Foto: Vladimir Stojičević, privatna arhiva

Koji su problemi sa kojima se mladi u Boru susreću?

Jedan od većih problema mladih kako na nivou republike tako i u našem gradu, jeste nezaposlenost. Ona za sobom vuče i migraciju mladih, kao i nesigurnost mladih kod osnivanja porodice zbog toga što ne mogu da se osamostale.
Pored ovoga mladi iz Bora su željni i nekih kulturnih manifestacija i događaja. U Novom Sadu nema dana, a da se ne organizuje neka manifestacija ili događaj za mlade. Takođe imamo i gomilu neuređenih parkića, igrališta, kako u gradu tako i u okolnim selima koji su u katastrofalnom stanju.
Umesto da se otvaraju škole, kod nas se škole zatvaraju i spajaju, jer nema dovoljno dece.
Prioriteti se moraju znati. Ne može se jedna ulica rekonstruisati 10 puta, a da pored toga imamo million problema u gradu. Treba više ulagati u mlade. Mladi su stub svakog normalnog društva.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Mladi o mladima”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.