Vlaška narodna stranka poslala protestno pismo povodom medijskih tekstova koji vređaju pripadnike vlaške nacionalne manjine

Vlaška narodna stranka (VNS) poslala je protestno pismo Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Savetu za štampu povodom tekstova objavljenih u dnevnom listu „Alo!” koji, smatraju iz ove stranke, daje širem auditorijumu iskrivljenu sliku identiteta građana rumunske/vlaške etničke pripadniosti u Srbiji i time grubo vređa pripadnike ove manjine.

U tekstu protesta, VNS navodi da ulažu oštar protest povodom tekstova objavljenih u dnevnom listu „Alo!” u dva nastavka, 28. i 29. maja ove godine koji su naslovljeni na sledeći način: „Alo! Razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (1): Pećine kriju jezive obrede vlaške magije” i „Alo! Razotkrio strogo čuvane tajne istočne Srbije (2): Žrtvovao sve krave zbog seksa”.

U pismu napominju da ovo nije prvi put kada se ovakvi tekstovi pojavljuju u srpskim medijima, a na koje nadležne insitucije ne reaguju.

„Navedeni tekstovi, napisani u očigledno senzacionalističkom maniru, daje širem auditorijumu iskrivljenu sliku identiteta građana rumunske/vlaške etničke pripadniosti u Srbiji i time grubo vređa pripadnike ove manjine. U ovim tekstovima se na tendenciozan način nipodaštavju, ismevaju i izvrgavaju ruglu pojedini običaji, društveni odnosi i kulturna zaostvština srpskih građana rumunske/vlaške etničke pripadnosti.

Običaji koji se ovde navode ili ne postoje, uglavnom su izmišljeni, ili su namerno istrgnuti iz konteksta i tendenziozno predstavljeni bez potpore u realnosti ili u naučnim analizama vlaških običaja istočne Srbije koje se ovim preglasavaju ili izvrću u svoju suprotnost. Ovime se srpski građani, pripadnici vlaške manjine predstavljaju u negativnom kontekstu kao zajednica.

Budući da je srpska nacija velikim delom nastala slovenizacijom proto-rumunskog stanovništva u srednjem veku, moramo da napomenemo da je kulturološki identitet srpskih građana rumunske/vlaške etničke pripadnosti, defakto srpska kulturna baština a da su navedeni građani državljani Srbije, čija je jedina krivica, sudeći po ovakvim tekstovima, to što su zadržali identitet svojih predaka”, piše u tekstu protesta koji je VNS uputila Ministarstvu kulture i informisanja, Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i Savetu za štampu.

Iz VNS su u pismu ukazali na „činjenicu da ovaj tekst koincidira sa generalno negativnom politikom pojedinih institucija i političkih faktora Srbije prema vlaškoj manjini, što dodatno usložnjava situaciju. S te strane ismevanje sopstvenih građana predstavlja samonipodaštavanje sopstvene istorije i kulturnog nasleđa i time uvredljiva ne samo za predstavnike ove manjine već i za srpsku etničku većinu.”

Vlaška narodna stranka je od nadležnih institucija tražila oštru reakciju na objavljeni tekst kao i akciju sprečavanja ovakvih i sličnih pojava u medijima usmerenih prema identitetu rumunske/vlaške manjine.