Vlaški jezik zvanično u upotrebi u Srbiji

Na sednici Nacionalnog saveta Vlaha koja je održana juče u Boru doneta je Odluka o standardizaciji vlaškog jezika i zvaničnoj upotrebi vlaškog jezika i pisma.

Ova Odluka doneta je na osnovu ispunjenja svih zakonskih preduslova za standardizaciju vlaškog jezika. Vlaški jezik i pismo su, donošenjem ove Odluke, zvanično u upotrebi u Republici Srbiji.

Posle četiri godina funkcionisanja Nacionalnog saveta Vlaha, doneta, kako kaže gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, jedna velika i bitna odluka za naše vlaško stanovništvo koje živi u Republici Srbiji.

„Čestitam svim ljudima koji su radili na ovom poslu i mislim da je Bor pravo mesto gde je Odluka  trebalo da bude doneta iz razloga što ovde živi najveći broj naših prijatelja, braće, ljudi koji su se izjasnili u posebnom biračkom spisku kao Vlasi. Drugi razlog je što je ovo multinacionalna sredina u kojoj živi 21 nacija. Siguran sam da je ovo pokazatelj da Republika Srbija vrlo direktno vodi računa o svim narodima koji žive na njenim prostorima. Ovo je pobeda jednog naroda, jedne države, to jest države Srbije, pobeda istoka Srbije. Pokazujemo na pravi način koliko smo spremni da poštujemo kulturu, tradiciju, jezik i pismo svakog naroda koji živi na našoj teritoriji. Čestitam braći i sestrama Vlasima. Ovo je velika stvar za sve nas koji ovde živimo”, poručio je Milikić.

Nacionalni savet Vlaha otpočeo je proces stvaranja uslova za pristupanje standardizaciji vlaškog jezika pre dvanaest godina, kaže predsednik Saveta Novica Janošević.

„Utvrdili smo da postoje svi uslovi, postoji vlaško pismo u ćiriličnoj i latiničnoj formi, postoji gramatika vlaškog jezika, postoji vlaško srpski rečnik i izdanja na vlaškom jeziku kojih do sada ima 74, ali i udžbenici na vlaškom jeziku. Srbija je pokazala da je multietnička, tolerantna, demokratična država koja poštuje sve evropske norme savremenog društva i sve povelje Ujedinjenih nacija o slobodi govora i izražavanja i slobodi etničke, nacionalne, verske i svake druge pripadnosti”, naglašava Janošević.

Vlaški jezik imaće dva pisma, ćirilično i latinično. U govoru ga zvanično koristi blizu 40 hiljada građana Srbije, a prema podacima sa poslednjeg popisa stanovništva, evidentirano je više od 35 hiljada pripadnika vlaške zajednice u 20 opština i gradova Istočne Srbije i jednoj opštini u Banatu.