VNS: Zabrinjavajuće pretnje na nacionalnoj osnovi, tražimo odlučujuću reakciju nadležnih

Vlaška narodna stranka (VNS) izrazila je zabrinutost povodom najnovijeg incidenta baziran na etničkoj osnovi koji se u Boru dogodio proteklih dana.

Građanin Bora albanske nacionalne manjine A.Z. uznemiravan je poslednjih dana više puta na nacionalnoj osnovi.

Na vratima njegovog stana ispisane su uvredljive poruke a u poštansko sanduče su mu ubačena preteća pisma.

„Našem sugrađaninu, čija je familija već treću generaciju u Boru je poručeno da se što pre iseli iz Bora, takođe su upućene pretnje da mu je ugrožen auto kao i stan u kome živi. Nepoznata lica su takođe noću pokušali da mu razbiju prozor na stanu“, navodi se u saopštenju VNS koje je potpisao predsednik stranke dr Predrag Balašević.

U Boru živi više od 20 etničkih manjina, značajnih etničkih probelma do sada nije bilo čime se Bor može ponositi kao skladna multietnička sredina. Poslednji događaji međutim prete da ugroze ovo stanje, ocenjuju u VNS.

„Vlaška narodna stranka smatra ovakve incidente neprihvatljivim i traži od nadležnih organa odlučnu reakciju. Istovremeno ponovo alepujemo na vlast daonemogući stvaranje negativnog raspoloženja u društvu prema manjinama kroz medije bezbedonosni i školski sitem, čiji su rezultat upravo ovakvi indcidenti i tenzije“, zaključuju iz VNS.