Voda i mulj prodrli u HE “Đerdap 2”

Nezapamćena vremenska nepogoda, koja je pogodila kladovsku i negotinsku opštinu, doprinela je velikoj šteti na hidroelektranama “Đerdap 1” i “Đerdap 2”.  Hidroelektrana “Đerdap 2” radi veoma otežano, u smislu proizvodnje struje i nemogućnosti radnika da dođu na posao.

Ilustracija
Ilustracija

Kako je navedeno iz EPS-a, dva agregata “Đerdapa 2” koji se nalaze u dodatnoj elektrani van pogona su, zbog toga što su voda i mulj sa okolnih brda delimično prodrli u taj deo elektrane.

Zahvaljujući efikasnim merama, zaposleni su sprečili veću katastrofu i teže posledice, jer je u jednom trenutku pretilo da dođe do potpunog zaustavljanja svih postrojenja i agregata. U toku noći rađena su ispitivanja i očekuje se da će tokom dana jedan od isključenih agregata ponovo biti uključen na mrežu.

EPS dodaje i da su tri agregata hidroelektrane “Đerdap 2” zaustavljena zbog velikog nanosa trave, bambusa i drva, te se proizvodnja električne energije u “Đerdapu 2” u protekla 24 sata smanjila za oko 30 odsto.

Pored problema sa proizvodnjom struje, HE “Đerdap 2” ima problem i sa smenskim radom. Naime, dobar deo radnika nije u mogućnosti da dođe na posao, te će radnici koji su se zatekli u trenutku nevolje u smeni produžiti svoj rad koliko to  bude potrebno.

U hidroelektrani “Đerdap 1” reka Kosovica teško je oštetila postrojenje za snabdevanje pijaćom vodom, koje će, prema prvim procenama, morati da se ruši i ceo objekat da se iznova gradi.

(Blic, Bor030)