Vojna vežba “Vatreni udar 2013” nad Borom

0
75

Borani su juče mali priliku da čuju i vide iznad grada dva aviona “Galeb G4” i helikopter “Gazela” koji su učestvovali u vežbi “Vatreni udar 2013” jedinica Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane Vojske Republike Srbije.

Foto: vs.rs
Foto: vs.rs

U prepodnevnim časovima, Galebovi su napravili nekoliko “kruga” nad Borom, a kasnije su odleteli u pravcu borskog Aerodroma.

Juče je na vojnom aerodromu „Batajnica“ počela zajednička vežba Vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane (ViPVO) “Vatreni udar 2013” koja će se odvijati tri dana na više lokacija širom zemlje.
Prema informacijama na sajtu Vojske Repulike Srbije vežbom rukovodi načelnik štaba Komande ViPVO brigadni general Dejan Joksimović.

Komandant vežbe na nivou 204. vazduhoplovne brigade potpukovnik Brane Krnjajić istakao je da na zajedničkom taktičkom uvežbavanju jedinica ViPVO ta brigada učestvuje sa svim letačkim i logističkim kapacitetima.

Naša jedinica ima zadatak simulacije napada na pojedine objekte, dejstvo na terenu, praćenje lovačke avijacije naših jedinica avijacije, kao i prebaziranje helokopterske eskadrile na drugi aerodrom. Logističke jedinice daju celokupnu podršku svim tim zadacima, kako na našem aerodromu „Batajnica“ tako i na etapnom aerodromu u Kovinu – naglasio je potpukovnik Krnjajić dodajući da će biti i simulacija dejstva na poligon „Čenta“, a tokom drugog dana ta jedinica će davati podršku za jedinice iz Kraljeva koje će dejstvovati na pomenutom poligonu.

Prema njegovim rečima, tokom vežbe biće podignuta i lovačka avijacija koja će da vežba presretanje aviona sa drugih aerodroma, a sve se to radi u sadejstvu sa raketnim jedinicama i jedinicama VOJIN, koje takođe uvežbavaju svoje sisteme.

Tokom vežbe, biće simulirana i jedna situacija iskakanja pilota iz aviona u okviru akcije traganja i spašavanja u kojoj je angažovan helikopter čija posada treba da ga pronađe i zbrine na VMA, gde će se, takođe, uvežbavati postupci zbrinjavanja povređenih posada i u ratnim i u mirnodopskim okolnostima.

(VS.rs / Bor030)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime