Volonteri pitaju volontere [INTERVJU]

Volonterizam predstavlja mobilizaciju i angažovanje pojedinaca i grupa koji dobrovoljno pristupaju da pružaju usluge određenoj populaciji. Zasnovan je na idejama i uzajamnoj pomoći, a o još dodatnim razlozima zbog kojih su volonteri organizacije Bor030 odlučili da to i postanu pitali smo Sandru Blagojević.

Foto: Nikola Stevanović
Foto: Nikola Stevanović

Tokom trajanja projekta „Volonterizam: prava i odgovornosti“ na kome je organizacije Bor030 organizacija partner, volonteri prolaze radionice iz oblasti novinarstva, fotografije i upravljanja nalozima na društvenim mrežama. Kako bismo dobili širu sliku o projektu i volonterskom programu, intervjuisali smo jednog od volontera učesnika, Sandru Blagojević, studentkinju četvrte godine Tehničkog fakulteta u Boru.

1. Za početak, zašto volontirati i trošiti veliki deo svog slobodnog vremena kada mnogi kažu da se ništa ne dobija za uzvrat?

„Nije tačno da se ništa ne dobija za uzvrat. Stiču se nova iskustva, sklapaju nova prijateljstva, imamo više šansi za putovanja, ali i više prilika da u budućnosti dobijemo odgovarajući posao. Ljude treba uputiti i informisati ih da volontiranje nije samo neplaćeni rad, te da se dobija mnogo više. Svako može da volontira i svako ima pravo da se uveri u to. Bitno je samo gde odabere da volontira“.

2. Koliko je za tebe volonterizam vazan?

„Pre nego što sam počela da volontiram i učestvujem u različitiim akcijama, volonterizam mi nije puno značio, niti mi je bio važan. Sada volonterizam posmatram iz drugog ugla, shvatam ga kao lično usavršavanje, jer izvlačim iz sebe ono najbolje. I te kako volonterizam dobija na važnosti u mom slučaju“.

3. Koji je glavni razlog tvog prijavljivanja za Bor030 volonterski program?

„To je bio jedan od načina na koji mogu da doprinesem zajednici. Svako bi trebalo da učini za zajednicu onoliko koliko može. Kao običan student, za sada ne mogu više od toga“.

4. Koliko ti znači samo volontiranje i uključenost u projekat? Misliš li da će nove veštine i znanja koja ste stekli tokom edukacije biti od koristi u budućnosti?

„Znači mi i znam da je to lestvica više. Ništa ne gubim, a puno dobijam. Znanje, iskustvo i veštine koje sam stekla lako mogu da preusmerim i dobro iskoristim u svom budućem poslu. Time pokazujem da sam vredna, organizovana, požrtvovana, ali i spremna na nove izazove“.

5. Šta bi preporučila mladim ljudima koji razmišljaju o volontiranju?

„Volontiranje je stvar izbora, svako ko razmislja o tome treba da se upusti u avanturu, jer tako će najbolje uvideti dobru stranu volonterizma. Na taj način sam i ja započela sa svojim prvim volontiranjem u NVO, dobro se pokazala i doprinela volonterskom projektu. Mladim ljudima preporučujem da volontiraju, jer usavršavanje vredi, a puno zanimljivih ljudi i novih ideja nas tamo čeka“.

Autor intervjua: Danijel Bogosavljević

[box type=“info“ align=““ class=““ width=““]Članak je deo programa koji organizacija “Bor030” realizuje na temu opasnosti na internetu i volonterizma, a u okviru projekta „Volonterizam: prava i odgovornosti“, koji sprovodi Omladina JAZAS-a iz Kragujevca, uz finansijsku podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.[/box]