Vredna donacija kompanije „Mundoro“ Službi sportske medicine borskog Doma zdravlja

Službi sportske medicine ovdašnjeg Doma zdravlja, kanadska kompanija „Mundoro“ uručila donaciju vrednu više od pola miliona dinara.

Kanadska kompanija “Mundoro”, koja je prošle godine donirala sredstva za izgradnju igrališta u Petoj mesnoj zajednici, ovoga puta darivala je borskom Domu zdravlja za Službu sportske medicine neophodnu opremu, vrednu nešto više od 500.000 dinara.

“Svake godine pokušavamo da uradimo nešto značajnije za decu, školstvo i zdravstvo, to su naši glavni fokusi u našem humanitarnom delovanju. Nakon uspešne saradnje sa gradom na obnovi i opremanju igrališta i sportskog terena, ove godine smo hteli, s obzirom na celokupnu zdravstvenu situaciji u zemlji i svetu da radimo donaciju medicinske opreme. U saradnji sa Gradom potražili smo šta bi to bilo adekvatno, oni su razgovarali sa nadležnima u Domu zdravlja, prikazano nam je šta bi to bilo potrebno i drago mi je da smo to uspešno i realizovali”, rekao je Ivan Veljković iz kompanije “Mundoro”.

Služba sportske medicine Doma zdravlja je, između ostalog, dobila EKG aparat, kardiološki stetoskop, ali i specijalnu elektronsku vagu za merenje težine koja ima mogućnost bioelektričnog merenja telesnog sastava.

„Služba sportske medicine u Boru jedina je tog tipa u Borskom okrugu, a današnja donacija kanadske kompanije „Mundoro“ svrstala je našu službu u jednu od tri u Srbiji koja će u svojoj službi imati tzv. ergo bicikl koji će omogućiti bolji kardio pregled naše dece i sportista. Pored bicikla koji će rad ove službe unaprediti već nakon novogodišnjih praznika, donacija podrazumeva i opremu za proveru kardiovaskularnog stanja sportista, dvanaestokanalni EKG aparat, kardiološki stetoskop, kao i specijalnu elektronsku vagu za merenje težine“, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.

Ova oprema je, istakao je dr Saša Makulović, specijalista sportske medicine veoma značajna u dijagnostici i samom radu ove Službe, budući da postojeća odavno nije obnovljena.

„Mogu reći da je ovo početak jedne nove etape u radu sportske medicine. Sama oprema je prevashodno namenjena kontroli rada srca, što je osnova jer krećemo od najmlađih kategorija a oprema nam omogućava kontinuirano praćenje vitalnih parametara“, ističe dr Makulović.

Kompaniji „Mundoro“ ovo nije prva akcija. Kako je istakao i gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, Grad i kompanija uspešno sarađuju poslednjih godina.

Nakon ove donacije i prošlogodišnje zajedničke izgradnje igrališta za decu u Petoj mesnoj zajednici, nadam se da ćemo i u narednom periodu uspešno sarađivati sa kompanijom „Mundoro„, rekao je Aleksandar Milikić, gradonačelnik Bora.