Vučić: Budućnost Bora zagarantovana [FOTO]

3
1066

Poseta Aleksandra Vučića, predsednika Srbije Borskom okrugu završena je centralnim skupom u Boru koji je, prema procenama, okupio 10.000 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Boru da je zahvaljujući strateškom partneru, kompaniji ZiJin Copper budućnost Bora zagarantovana i da će u ovom delu Srbije biti veće plate.

“Budućnost Bora je zagarantovana. ZiJin je jedna od najboljih svetskih kompanija, za pet ili šest godina će šestostruko povećati proizvodnju bakra. Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor je 2017. imao proizvodnju oko 43.500 tona bakra, 2018. 41.00o tona, a ove godine će proizvesti  46.000 ili 47.000 tona. Za manje od tri godine ta proizvodnja će biti do 80.000 tona, a za šest godina samo u borskim rudnicima – Majdanpeku, Velikom Krivelju i Borskoj jama i Cerovu, biće više od 120.000  tona. Plus Čukaru Peki sa novih 80.000 do 90.000 tona”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je ranije stanje u RTB bilo loše, i pored truda radnika, rukovodstva i novca koji je država izdvajala.

“Uspeli smo zahvaljujući vrednim ljudima iz RTB koji su tražili rešenje za svoju budućnost”, rekao je Vučić i dodao da će kompanija ZiJin samo ove godine uložiti u borski kombinat bakra 165 miliona evra.

Obraćajući se okupljenima, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je država u Bor i Borski okrug uložila više od 10 miliona evra od kada je Aleksandar Vučić postao premijer pa sve do danas.

Brnabić je rekla da je Bor jedna od devastiranih lokalnih samouprava u Srbiji čije je dugove, nastale za vreme bivše vlasti, vlada uspela da sanira iz tekućih budžetskih rezervi.

“To smo uspeli zato što je Vučić pokrenuo mere fiskalne konsolidacije, jer smo štedeli i domaćinski raspolagali novcem”, rekla je premijerka.

Ona je ocenila je da je napravljen ogroman uspeh sa RTB Borom i podsetila da je od 2006. do 2009. tadašnja vlast četiri puta bezuspešno pokušala da da pronađe strateškog partnera za borski kombinat bakra, što je, po njenim rečima, dovelo u pitanje egzistenciju za 5.000 radnika ovog preduzeća i njihovih porodica.

“Vučić nije odustajao i prošle godine pronašli smo sjajnog strateškog partnera u kineskoj kompaniji ZiJin koja je danas ima 63 odsto vlasništva nad RTB Borom”, rekla je Brnabić i dodala da je ta kompanija garantovala 1,26 milijardi evra ukupnih investicija i radna mesta za svih 5.000 radnika.

To što je Bor u junu prošle godine, posle više od 70 godina, ponovio dobio status grada, istakla je Ana Brnabić, predstavlja korak dalje ka tome da ovaj grad postane administrativni, privredni i kulturni centar ovog dela Srbije.

3 KOMENTARA

 1. 😀😀😀 ..Da sada ne bude sakrivanja ,samocenzuje i slicnih stvari ..,ciji je osnov uvek i samo strah… Kao i da ne ostane nista nedoreceno i nejasno …😀 U NAJKRACEM mogucem roku, na potpuno normalan, prirodan, demokratski , formalno-proceduralan i na neoborivim argumentima zasnovan nacin, VRATICEMO Multimodalni saobracajni koridor-Istok (Crnomorski koridor) u DIREKTAN, NEPOSREDAN I POTPUN VIDEOKRUG prve licnosti nase zemlje Predsednika Republike Srbije. Tacka .Razlozi za to su sledeci : 1) NIKADA, NIGDE I NIJEDAN region u svetu Evropi i Srbiji NIJE se demografski, ekonomski ,socijalno ni oporavio ni razvio bez PRIPADAJUCEG AUTOPUTA, ŽELEZNIČKOG KORIDORA….pa se to bez MS Koridora-Istok (CmK) NECE dogoditi ni ovom regionu Istocne Srbije, Timockoj krajini ,Borskom okrugu i Gradu Boru…
  2) MS Koridor Istok (CmK ) ,kao jedan od 5 (pet) najznacajnih saobracajnih pravaca nase zemlje, VRAĆA Republici Srbiji u proteklim decenijama izgubljen CENTRALNI GEOSAOBRACAJNI a time CENTRALNI GEOEKONOMSKI POLOŽAJ na Balkanu i Jugoistocnoj Evropi. Tacka. A taj polozaj je DALEKO I NAJVAZNIJI I NAJVECI EKONOMSKI I RAZVOJNI RESURS I POTENCIJAL Republike Srbije. Tačka.
  3) ISTI takav , u prethodnim decenijama istovremeno izgubljen,CENTRALNI GEOSAOBRACAJNI A TIME I GEOEKONOMDKI polozaj MS Koridor Istok (CmK) VRACA I GRADU BEOGRADU. Jer ovaj saobracajni koridor pocinje/zavrsava se na priblizno 25 (dvadeset pet) km od TERITORIJE GRADA BEOGRADA…Sto je po parametrima i kriterijumima geostrateskog saobracaja ISTO KAO DA POCINJE/ZAVRSAVA SE NA BEOGRADSKIM TERAZIJAMA. Tacka.
  4) Danas se u BUKVALNO SVIM REGIONIMA Srbije finansiraju ,projektuju i grade saobracajni koridori,sto je i potpuno neophodno i normalno,OSIM U OVOM REGIONU ISTOČNE SRBIJE..
  To je apsolutno NEPRIHVATLJIVO i ta neshvatljivo neprincipijelna i enormno stetna realnost se MORA eliminisati u najkracem mogucem roku najbrzom mogucom realizacijom MS Koridora Istok (CmK).
  5) Zajedno sa svim ostalim regionima Republike Srbije koji ,kao sto je to i normalno i neophodno,i OVAJ REGION Istocne Srbije FINANSIRA IZGRADNJU SVIH saobracajnih koridora koji se danas finansiraju,projektuju i grade u Republici Srbiji. To su : Koridor 10-centralni deo i sva 4 kraka,
  tkz.Koridor 11, Fruskogorski koridor, Moravski koridor, Šumadijski koridor, Nis -Merdare-Pristina, Visegrad -Pozega-Uzice, Novi Sad- Zrenjanin, Beograd-Zrenjanin, Beograd-Vrsac, Obilaznica oko Beograda,Ruma-Šabac-Loznica, Pristupni koridor Valjevu,Y-krak kod Subotice ….Kako ovaj region Istocne Srbije finsnsira SVE ove saobracajne koridore kroz BUKVALNO SVE regione Srbije, potpuno ISTI PRINCIP MORA VAZITI I ZA OVAJ REGION i negov Multimodalni saobracajni koridor Istok (CmK)…Jer je i ovaj region Istocne Srbije takodje integralan ,potpuno ravnopravan i neodvojiv deo Republike Srbije i u najmanju ruku je istog značaja kao i svi drugi regioni.Zbog toga ovaj NESAGLEDIVO ŠTETAN I JEDINSTVEN pristup u odnosu prema Istočnoj Srbiji MORA biti urgentno i u najkracem roku zauvek eliminisan.
  Svi prethodno nabrojani razlozi su mnogo,mnogo vise nego dovoljni za VRACANJE MS Koridora Istok (CmK) u neposredan,direktan i potpun VIDEOKRUG prve licnosti Srbije,Predsednika Republike Srbije.A da ce to i biti uradjeno..Borani mogu biti 100% sigurni.I potpuno opusteni .I za to imaju reč autora ovog koridora i nosioca ovog Projekta .Tacka.😀I nema niceg nejasnog,zar ne…? A postovanje i za premijerku gdnu Anu Brnabic..i njene pohvalne reci o dobijanju statusa grada za Bor…Da li je neko,mozda slucajno ,objasnio predsednici Vlade kako se to u REALNOSTI u stvari transparentno i javno dogodilo… 😀..Jer gdja premijerka to ne zna..a princip detaljne,prrecizne i potpune javnosti ,transparentnosti u edukaciji i informisanju gradjana,privrede,kulturnog,medijskog i drugih sektora…. je POTPUNO ISTI ..Zar ne..?
  Pa ce i rezultat biti potopuno ISTI..😀.I to vec SVI znamo.I citamo se uskoro.A do tada.. pozz. iz 🚞 . Kraj .

 2. У излагању председника о оствареној производњи бакра у борској топионици речено је да је произведено око 40.000 тона бакра годишње није тачно, Спасковски дао председнику погрешну информацију. Стварно, задњих три године производња је остварена изнад 80.000 тона бакра, од тога половина је из домаћих сировина. Те да ће за три године производња бакра бити 80.000 тона (то је и пројектовани капацитет топионице), је лаж и не зна се због чега се и ту лаже? Боље је било да се Спасковски позабавио, док је палио и гасио у Бору и РТБ Бор, да повећа технолошко искоришћење бакра у металургији са 90 на 98%, а у рударству са 50 на 80%. До душе, он је ширио лаж да је технолошко искоришћење бакра 98% (бројку је узео из студије SNC Lavalina). Такође, трошкови производње били су изнад продајној цени на LME, па је држава упумпавала по сто милиона евра годишње у “бунар” звани РТБ Бор. Поставља се питање где су завршавале те паре?

 3. Vučić tek je poverovao kinezima da ga, po pitanju rada RTB Bor,njegovi klimoglavci na čelu sa Spaskovskim, ko bajagi, lagali o rezultatima u radu RTB Bor. Njegove su reči: “da su me naši tokom ranijih poseta RTB-u Bor uveravali (lagali) kako su napravili čudesne pomake, ali sada su mi kineski partneri objansili da bi zbog nastavka takvog “naprertka” došlo do brzog zatvranja kompanije”. Da su ga lagali jesu, a on nije dete da im veruje, verovatno posredi su druge prirode radnje korumpiranost, kriminal, u suprotnom zbog čega se štiti Spaskovski, zadnji i najgori direktor RTB Bor. On je veličao profite i visinu proizvodnje bakra, a dugovanja od dve milijarde, od toga jedna je otpisana, nije plaćao rudarsku rentu, struju, poreze i političari aplaudirali na bajkolaži i hvalospeve njihovog preletača i poltrona. Vlast to nije videla, jer joj godili hvalospevi i bajkolaži, a sada dobili jadac, sa zakašnjenjem, naivno naseli?

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime