Vučić: Budućnost Bora zagarantovana [FOTO]

Poseta Aleksandra Vučića, predsednika Srbije Borskom okrugu završena je centralnim skupom u Boru koji je, prema procenama, okupio 10.000 ljudi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Boru da je zahvaljujući strateškom partneru, kompaniji ZiJin Copper budućnost Bora zagarantovana i da će u ovom delu Srbije biti veće plate.

„Budućnost Bora je zagarantovana. ZiJin je jedna od najboljih svetskih kompanija, za pet ili šest godina će šestostruko povećati proizvodnju bakra. Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor je 2017. imao proizvodnju oko 43.500 tona bakra, 2018. 41.00o tona, a ove godine će proizvesti  46.000 ili 47.000 tona. Za manje od tri godine ta proizvodnja će biti do 80.000 tona, a za šest godina samo u borskim rudnicima – Majdanpeku, Velikom Krivelju i Borskoj jama i Cerovu, biće više od 120.000  tona. Plus Čukaru Peki sa novih 80.000 do 90.000 tona“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je ranije stanje u RTB bilo loše, i pored truda radnika, rukovodstva i novca koji je država izdvajala.

“Uspeli smo zahvaljujući vrednim ljudima iz RTB koji su tražili rešenje za svoju budućnost“, rekao je Vučić i dodao da će kompanija ZiJin samo ove godine uložiti u borski kombinat bakra 165 miliona evra.

Obraćajući se okupljenima, predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je država u Bor i Borski okrug uložila više od 10 miliona evra od kada je Aleksandar Vučić postao premijer pa sve do danas.

Brnabić je rekla da je Bor jedna od devastiranih lokalnih samouprava u Srbiji čije je dugove, nastale za vreme bivše vlasti, vlada uspela da sanira iz tekućih budžetskih rezervi.

„To smo uspeli zato što je Vučić pokrenuo mere fiskalne konsolidacije, jer smo štedeli i domaćinski raspolagali novcem“, rekla je premijerka.

Ona je ocenila je da je napravljen ogroman uspeh sa RTB Borom i podsetila da je od 2006. do 2009. tadašnja vlast četiri puta bezuspešno pokušala da da pronađe strateškog partnera za borski kombinat bakra, što je, po njenim rečima, dovelo u pitanje egzistenciju za 5.000 radnika ovog preduzeća i njihovih porodica.

„Vučić nije odustajao i prošle godine pronašli smo sjajnog strateškog partnera u kineskoj kompaniji ZiJin koja je danas ima 63 odsto vlasništva nad RTB Borom“, rekla je Brnabić i dodala da je ta kompanija garantovala 1,26 milijardi evra ukupnih investicija i radna mesta za svih 5.000 radnika.

To što je Bor u junu prošle godine, posle više od 70 godina, ponovio dobio status grada, istakla je Ana Brnabić, predstavlja korak dalje ka tome da ovaj grad postane administrativni, privredni i kulturni centar ovog dela Srbije.