Vučić: Cena bakra ubija RTB

Gostujući u emisiji „Upitnik“ RTS-a (30. novembra) premijer Srbije Aleksandar Vučić spomenuo je kineske investicije, odnosno interesovanje i dolazak kineskih kompanija u Srbiju, potpisivanje memoranduma o preuzimanju smederevske „Železare“ i objasnio javnosti o čemu je konkretno razgovarano u vreme svog boravka u Kini.

Foto: Bor030 arhiva
Foto: Bor030 arhiva

“Razgovarali smo o tome da uđu i da nas spasu. Zašto? Zato što imaju svoj interes! Moraju da pogase deo čeličana u Kini zbog, valjda, čistog vazduha, u šta se ja nedovoljno razumem, a i što bi me to zanimalo, to je njihov posao. Imaju nalog svoje vlade da šire posao po Evropi, a mi smo im dobri prijatelji. Danas su cene svih sirovina, od čelika, bakra, do aluminijuma, katastrofalno niske. Bakar nam je sa sedam pao na 4,36. Ubija nam RTB!

Ubijaju nas cenom čelika. I, ko to može da izdrži? Mogu Kinezi i mogu samo ako dramatično povećaju proizvodnju. Oni imaju svoj interes, mi imamo svoj. Ko će drugi da se javi za „Železaru“? Neće niko, a mogu svi. Potpisali smo memorandum o razumevanju, u decembru ćemo potpisati okvirni ugovor, a u aprilu, nadam se, konačni, odnosno finalni ugovor. Onda se ide na „closing“ (zatvaranje) da bi u junu, julu naredne godine Kinezi ušli u „Železaru“ “, rekao je, pored ostalog premijer Aleksandar Vučić.

(Kolektiv / RTS)