Vučić: Cena bakra ubija RTB

4
72

Gostujući u emisiji „Upitnik“ RTS-a (30. novembra) premijer Srbije Aleksandar Vučić spomenuo je kineske investicije, odnosno interesovanje i dolazak kineskih kompanija u Srbiju, potpisivanje memoranduma o preuzimanju smederevske „Železare“ i objasnio javnosti o čemu je konkretno razgovarano u vreme svog boravka u Kini.

Foto: Bor030 arhiva
Foto: Bor030 arhiva

“Razgovarali smo o tome da uđu i da nas spasu. Zašto? Zato što imaju svoj interes! Moraju da pogase deo čeličana u Kini zbog, valjda, čistog vazduha, u šta se ja nedovoljno razumem, a i što bi me to zanimalo, to je njihov posao. Imaju nalog svoje vlade da šire posao po Evropi, a mi smo im dobri prijatelji. Danas su cene svih sirovina, od čelika, bakra, do aluminijuma, katastrofalno niske. Bakar nam je sa sedam pao na 4,36. Ubija nam RTB!

Ubijaju nas cenom čelika. I, ko to može da izdrži? Mogu Kinezi i mogu samo ako dramatično povećaju proizvodnju. Oni imaju svoj interes, mi imamo svoj. Ko će drugi da se javi za „Železaru“? Neće niko, a mogu svi. Potpisali smo memorandum o razumevanju, u decembru ćemo potpisati okvirni ugovor, a u aprilu, nadam se, konačni, odnosno finalni ugovor. Onda se ide na „closing“ (zatvaranje) da bi u junu, julu naredne godine Kinezi ušli u „Železaru“ “, rekao je, pored ostalog premijer Aleksandar Vučić.

(Kolektiv / RTS)4 KOMENTARA

  1. Bez RTB-a, Bor je grad bez perspektive. Da li Srbija treba da besumučno ulaže u RTB i dalje? Tu nema dileme: ulaganje nema ekonomsku isplativost, to je pitanje opstanka življa u Boru i okolini.

  2. Nije istina da je Bor grad bez perspektive u njemu zive i rade i ljudi koji ne mogu da se zaposle u Gubitasu , ali neko treba da odgovara sto je 300 miliona evra ulozeno u nesto sto ne donosi profit umesto u gradjane Bora koji bi pokrenuli sopstveni biznis , da potsetim ova drzava davala je po 10000 evra stranim firmama za jednog zaposlenog radnika umesto da podrzi svoje gradjane pa recimo kao pojedine opstine u Vojvodini postavljanjem na besplatno koriscenje velikih plastenika za obucavanje i proizvodnju povrca ,zar nesto slicno nije moglo i u Boru da se uradi na drzavnom zemljistu ??? I bolje je da ne pravimo bakar koji nas kosta ko Svetog Petra kajgana nego da se zaduzujemo i zivimo na racun nase dece jer tako njima uzimamo buducnost.

  3. Sad kad imamo topionicu samo nam jos treba koncentrat.
    Isto tako je i moj komsija poceo kucu da pravi od krova al ne ide .Sad mu je potrebna pomoc drzave.

  4. @Bojan
    Ok.Ajde da se svima da posao u RTB i platu jer i nas nezaposlene isto briga za ekonomsku isplativost.
    I svi zajedno da opstanemo.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime