Vučić i predstavnici Ziđina o investicijama u rudarstvu, ekologiji i infrastrukturi

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije Ziđin (Zijin) i sa ambasadorkom Narodne Republike Kine, Čen Bo, sa kojima je razgovarao o aktivnostima na izgradnji rudarskih objekata i rudničke infrastrukture, kao i primeni najsavremenijih standarda u oblasti zaštite životne sredine, saopšteno je iz Kabineta predsednika.

Foto: Dimitrije Goll (predsednik.rs)

Vučić se zahvalio predstavnicima kompanije na spremnosti da razgovaraju o svim pitanjima od važnosti kako za lokalnu zajednicu u kojoj posluje, tako i za razvoj Borskog okruga i rudarsko-energetskog sistema Srbije.

On je posebno istakao dugoročni značaj investicije od 1,26 milijardi dolara, koje će kompanija Ziđin u narednim godinama uložiti u nadogradnju, proširenje i izgradnju četiri rudnika i topionice.

Sastanku su prisustvovali i potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović i gradonačelnik grada Bora Aleksandar Milikić.

„Sagovornici su se saglasili da su postojeće i buduće aktivnosti kompanije u saradnji sa lokalnom zajednicom od vitalnog značaja za građane Bora i razvoj čitavog okruga, budući da će Ziđin izgraditi i deo javne putne infrastrukture, koja će se ustupiti gradu Boru na upravljanje po završetku radova. Kompanije će, takođe, blisko sarađivati sa predstavnicima lokalne zajednice i relevantnim institucijama Republike Srbije, kako bi na najbolji način doprineli povećanju kvaliteta života građana, pogotovo u pogledu očuvanja zdrave životne sredine.

U tom smislu, predsednik Vučić je posebno naglasio značaj primene najviših standarda u ovoj oblasti, te je zahvalio predstavnicima kompanije na uloženom trudu i posvećenosti projektima koji se odnose isključivo na uvođenje najsavremenijih tehnologija u skladu sa svetskim parametrima u oblasti ekologije“, navodi se u saopštenju.

Vučić je ponovio zahvalnost Narodnoj Republici Kini i ambasadorki Čen Bo na profesionalnoj i ličnoj posvećenosti svim pitanjima od obostranog značaja za dve zemlje.