Vučić: Moguć dogovor s MMF-om oko cene struje

Umesto deficita od 55 milijardi dinara u prvom tromesečju, kako je bilo dogovoreno sa MMF-om, naš deficit je svega 21,5 milijardi i na ovoj činjenici temeljim očekivanje da ćemo moći da se dogovorimo o manjem procentu poskupljenja struje, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić

„MMF je insistirao na fiskalnoj konsolidaciji i zahtevi su u potpunosti ispunjeni i ne samo to – ostvarili smo mnogo bolje rezultate od očekivanih“, rekao je Vučić za današnju „Politiku“.

Za poskupljenje struje, prvo se spekulisalo da će stupiti na snagu 1. aprila i da će iznositi oko 15 odsto, a potom je prema najavama iz Vlade istaknuto da će se nastojati da bude manje i da iznosi sedam do osam odsto.

Pošto zahtev EPS-a za poskupljenje struje još nije stigao u Agenciju za energetiku, koja daje saglasnost na promene cene električne energije, poskupljenje struje neće početi da se primenjuje bar još mesec dana, jer se nova cena električne energije, po zakonu o energetici, primenjuje tek posle odobrenja Agencije za energetiku i kada istekne 30 dana od objavljivanja te odluke u Službenom glasniku.

Poskupljenje struje, dogovoreno je u okviru aranžmana sa MMF-om i biće tema naredne revizije tog sporazuma koja se očekuje sredinom maja.

Osim poskupljenja struje bilo je najavljeno i uvođenje akciza na struju od 0,5 dinara po kilovat času, što bi, ako se Vlada odluči na taj potez, dodatno punilo republički budžet za blizu 20 milijardi dinara, jer se u Srbiji godišnje potroši nešto manje od 40 milijardi kilovat-časova električne energije.

Ukoliko bi poskupljenje struje iznosilo oko 15 odsto, to bi prosečan mesečni račun za struju građana povećao za oko 500 dinara, a ako procenat poskupljenja bude oko sedam odsto, onda će taj iznos biti prepolovljen.

Poskupljenje struje će se odnositi samo na one potrošače koji se električnom energijom snabdevaju po regulisanim cenama koje određuje Agencija za energetiku i koji nisu sklopili ugovor o snabdevanju sa nekim od snabdevača na liberalizovanom tržištu električne energije.

Kupci koji su na slobodnom tržištu zaključili ugovore o snabdevanju, neće imati bilo kakvo poskupljenje, jer im taj ugovor važi godinu dana.

Iako stručnajci za energetiku godinama ističu da je neophodno da struja poskupi da bi elektroenergetski sistem mogao da se razvija, da bude održiv i da bi mogli da gradimo nove elektrane, statistički podaci pokazuju da Srbija ima najnižu cenu struje u Evropi, ali da su joj i penzije i plate među najnižim u okruženju zbog čega će takva odluka predstavljati dodatni udar na džep građana.

Trenutna prosečna cena kilovat-sata za domaćinstva u Srbiji bez PDV, iznosi 6,148, a za industriju 5,854 dinara po kilovat-času.

Struja u Srbiji poslednji put je poskupela u avgustu 2013. godine za 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

(Tanjug)