Vučić najavio povećanje plata i penzija od januara 2016. godine

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će od januara 2016. godine prosvetnim radnicima, zdravstvu, univerzitetu, vojsci, policiji i penzionerima biti povećana mesečna primanja.

Aleksandar Vučić / Foto: B92.net
Aleksandar Vučić / Foto: B92.net

Na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, Vučić je izjavio da će prosvetni radnici dobiti 4 odsto povećanja, zdravstvo 3, univerzitet, vojska i policija po 2 odsto a penzioneri linearno po 1,25 odsto povećanja.

„Mislim da je to značajno i ja čestitam učiteljima i nastavnicima, a mi smo se potruditli da to bude najveće povećanje“, rekao je premijer Vučić.

Prema njegovim rečima, univerzitetskim profesorima plate će biti povećane za dva odsto i reč je o trajnom povećanju.

U zdravstvu i ustanovama socijalne zaštite plate će biti povećane za tri odsto, a zaposlenima u vojsci i policiji od januara 2016. godine primanja će biti uvećana za dva odsto.

Premijer Vučić je najavio da će biti povećane plate i svima u javnom sektoru koji imaju primanja ispod 25.000 dinara.

Prosvetarima takođe sledi i jednokratna pomoć u iznosu od 7.000 dinara.

Aleksandar Vučić je rekao da su vođeni razgovori sa reprezentativnim prosvetnim sindikatima o jednokratnim davanjima i naglasio da jednokratna pomoć prosvetarima nije sitnica.

On je naveo da je očajan kada vidi takve napise u novinama i naglasio da pomoć za 140.000 ljudi nije sitnica jer to sa porezima iznosi 1,7 milijardi.

„Naša odluka je za sve penzionere da linearno povećamo penzije za 1,25 odsto“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da to znači da će penzioner koji je imao 20.000 dinara penziju, a nije mu smanjivana, dobijati 20.250, onaj koji je imao 40.000 imaće 40.500, a onaj koji je imao 80.000 imaće 81.000 dinara.

MMF, prema njegovim rečima zahtevao je da povećanje penzija bude niže.

Opterećenje za penzije od 1,25 odsto predstavlja veće opterećenje po budžet od plata, uočio je premijer.

(RTS / Bor030)