Vučić od EBRD-a zatražio pomoć za rešavanje problema sa RTB-om

Predsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio je od prvog potpredsednika Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Fila Beneta podršku te finansijske institucije u restruktiranju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

aleksandar-vucic-01
Foto: Bor030 arhiva

Vučić je tražio pomoć i za druga javna preduzeća, a Benet je potvrdio posvećenost EBRD saradnji sa Srbijom u više sektora.

Premijer Vučić je, kako je saopššteno iz vlade, istakao važnu ulogu koju EBRD ima u tekućem procesu reformi i razvoju privrede Srbije.

Fil Benet je istakao posvećenost EBRD za razvoj saradnje sa Republikom Srbijom u više različitih sektora i naglasio da je Srbija na pravom putu ekonomskih reformi.

Srpski premijer je ponovio da je jedan od najvažnijih strateških projekata naše zemlje restruktuiranje i revitalizacija RTB Bor i zatražio podršku EBRD u tom procesu.

Tema razgovora bila je i saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u pronalaženju strateškog partnera za Telekom, restruktuiranje dugova Srbijagasa i pružanje pomoći u završetku procesa restruktuiranja Železnica Srbije i Elektroprivrede Srbije.

Izražena je namera investiranja EBRD u sektor obnovljivih izvora energije, kao što su vetroparkovi.

Posebno se govorilo o zajedničkom programu Vlade Republike Srbije i EBRD za podršku malim i srednjim preduzećima i razvoju preduzetništva kroz izuzetno povoljne kreditne linije, koje bi bile plasirane putem poslovnih banaka u našoj zemlji.

Tokom sastanka, razmatrano je i više projekata grada Beograda, među kojima je i izgradnja nove autobuske stanice, postavljanje javne rasvete i rešavanje problema uklanjanja otpada. Fil Benet je pohvalio rad gradske uprave i njihovu posvećenost.

(Tanjug)