Vučić: Rokovi moraju da se poštuju

6
96

Država će garantovati za kredit Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor od 63 miliona evra uz obavezu da se ispoštuju uslovi oko završetka Projekta rekonstrukcije topionice i igradnje nove fabrike sumporne kiseline, rekao je Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije nakon razgovora sa menadžementom borske kompanije.

zorana-mihajlovic-blagoje-spaskovski-aleksandar-vucic

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović, posetili su danas Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor. Oni su u pratnji generalnog direktora RTB-a Blagoja Spaskovskog obišli pogone rekonstrisane flotacije “Veliki Krivelj”.

aleksandar-vucic-flotacija-vk

Uveren sam da će rukovodstvo „Bora“ i Vlada Srbije na najodgovorniji i najozbiljniji način preduzeti mere da u narednom periodu RTB bude još profitabilnija kompanija i da se završe sve investicije, poput ove u kriveljskoj flotaciji koja danas ima najsavremenije uređaje i najmoderniju tehnologiju. Da idemo u korak sa svetom i da ovo bude jedan od najboljih, ako ne i najbolji evropski rudnik. To je naša obaveza zato što bez RTB-a Bor nema ni istočne Srbije.

Država će podržati uzimanje dodatna 63 miliona evra za završetak nove topionice i svih pratećih fabrika koje su predviđene projektom, a RTB Bor će taj novac obezbediti putem kreditnog zaduženja. Znam da će zbog strukture vlasništva borske kompanije to biti teško bez dodatnih garancija Vlade Srbije, ali mi ćemo tražiti da te garancije ne utiču na povećanje javnog duga Srbije. Državu nećete čekati, ona će svoj deo posla obaviti, ali morate i vi biti brži i završiti novu topionicu do kraja ove godine, onako kako ste obećali. To je poslednji rok u kojem projekat mora biti urađen – kategoričan je bio Aleksandar Vučić.

Od direktora RTB, kako je kazao, zahtevao je neuporedivo veću odgovornost i disciplinu i ponovio da će biti pozvan na odgovornost ako ne ispoštuje rokove.

“Bor je grad velikih mogućnosti i on nije priča za malu decu – dodao je Vučić naglašavajući da će upravo zbog toga ubuduće od menadžmenta RTB-a tražiti veću odgovornost, disciplinu i ozbiljnost. – Volim energiju i ambiciju koje ima Blagoje Spaskovski, međutim rokovi su merilo uspeha svakog od nas. Hoćemo bolju i uspešniju ekonomiju, ali mi se čini da Borane više od toga interesuje kakav će vazduh udisati. Zato nova topionica mora da bude završena na vreme” – kazao je prvi potpredsednik Vlade.

 

Ministarka Zorana Mihajlović istakla je da je RTB prosperitetna komapanija, ali da se rokovi moraju ispoštuju i da se pored rekonstrukcije topionice do kraja godine mora izgraditi i nova fabrika sumporne kiseline, jer je to jedini način da Borani imaju zdravu životnu sredinu.

zorana-mihajlovic-flotacija-vk

Ona je dodala da će država pratiti svaki korak RTB i podsetila da je ovo preduzeće bilo jedan od najvećih izvoznika u prošloj godini sa 1,3 milijarde tona rude u rezervi.

Direktor RTB Bor, Blagoje Spaskovski obećao je da će do kraja godine uz garancije države biti završeni svi predviđeni poslovi.

blagoje-spskovski-flotacija-vk

Garantujem da ćemo novu topionicu završiti do kraja ove godine. Brinućemo sami o finansijama, a od vas tražimo samo političku stabilnost i podršku Vlade Srbije – poručio je Spaskovski.

(Kolektiv / Tanjug / Bor030)

6 KOMENTARA

  1. Ni jedan jedini komentar….totalni tajac…pa da pokusamo to da popravim…OVA ULTRA BLISKO INTIMNO FAMILJARNA fotografija ,,ruku pod ruku,, je u vec klasicno legendarnom stilu i vec je licni brend g.Spaskovskog….To se vec videlo mnogo puta…i on je uvek na tim fotografijama….. A ostali prisutni se menjaju kroz vreme…MORA SE PRIZNATI DA JE G.Spaskovski NA JASAN I NEDVOSMISLENO PREKORAN ZAHTEV ZA POSTOVANJEM ROKOVA ODGOVORIO SA IZVESNIM INTEGRITETOM…nebitno je sto je njegov zahtev potpuno besmislen …tipa trazenja politicke stabilnosti….sto naravno ne znaci nista.ALI …BAR IMA TRAGOVA LICNOG DOSTOJANSTVA..sto mnogi danas u Srbiji… u slicnim prilikama nemaju…. ni u trgovima. NARAVNO ,NISMO JOS CULI KAKO SU I DA LI SU NA ZAKONIT NACIN I SVRSISHODNO POTROSENA DO SADA ULOZENA FINANSIJSKA SRDSTVA REPUBLIKE SRBIJE…O CEMU ,KAO STO SVI ZNAMO, POSTOJI CITAV NIZ KONTROVERZI U JAVNOSTI I SAMOG BORA I CITAVE SRBIJE…DAKLE ROKOVI SU SAMO MANJI DEO PRICE…MNOGO VECI DEO PRICE SU..TE VEC POTROSENE PARE…A TAJ ODGOVOR JOS NEMAMO…

  2. Da bice jos kruznih tokova, ovaj trio i nije dosao za dobro Bora vec za glasove i krticu koju imaju u ovog malenog i beznacajnog coveka. Ko je njemu dodelio nagradu kao najboljem privredniku godine? Na osnovu cega zalosti nasa? Ako je zaista to ucinio gospodin Nikolic onda ne vidimm razlike izmedju nistavila koje nude ta dvojica, moramoo li zaista misliti na osnovu obakvog necovecnog postupka da Nikolic zaista kupuje diplome?

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here