Vučić: Sudbina RTB-a Bor jedan od najvećih problema Srbije

1
42

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će MMF biti zadovoljan reformama u Srbiji, koja će proći četvrtu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana. Premijer je istakao da i dalje ostaju dva najveća problema – racionalizacija državne uprave i sudbina rudnika RTB Bor i Resavica.

aleksandar-vucic-700-01

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je MMF zadovoljan reformama u Srbiji, da nemamo problem sa stanjem u budžetu, niti sa prihodnom stranom, niti sa rashodima i da je ostalo uraditi “još neke sitnice” oko Srbijagasa i EPS-a, koji su teži problemi, ali ne i nerešivi.

“Da imamo teškoće, imamo. Najveće probleme ne vidim u restrukturiranju javnih preduzeća. Uz racionalizaciju to su RTB Bor i Resavica. Šta ćete, nasledite nešto što 20 godina tako ide, uz to vam dođe najniža cena bakra na svetskom tržištu ikada, gledamo, mučimo se i ne znamo šta da radimo. Ali se borimo s tim svaki dan. To su dva najveća problema za nas”, istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija radi sa Svetskom bankom i EBRD-om i da očekuje prolazak i četvrte i pete revizije.

“Peta dolazi u junu i ko tada bude u vladi njima će biti najteže. Tada ćemo imati više obaveznih stvari da ispunimo pre nego što se uopšte upuste u pregled i ocenu. To nisu ni lake ni popularne stvari, ali ozdravljuju našu privredu i to ćemo da uradimo”, rekao je Vučić.

Ako se posavlja pitanje da li će MMF otići nezadovoljan, imaće određene primedbe, ali biće zadovoljan i proći ćemo četvrtu reviziju, dodao je premijer.

Prema njegovim rečima Srbiji rastu prihodi, što se može videti u činjenici da je za isplatu penzija 51,1 odsto ranije išlo iz PIO Fonda, dok je to sada 62,2 odsto, a svega 37,8 odsto iz budžeta.

“To pokazuje da nam je pozicija nešto lakša i da je država nešto zdravija. MMF je zadovoljan akcizama, kako ide bruto domaći PDV… U nominalnom iznosu najviša prosečna plata bila je u decembru 2015. i to bez povećanja 51.825 dinara, što je više nego ranije i to pokazuje da se privatni sektor polako diže”, konstatovao je Vučić.

(Tanjug)1 KOMENTAR

  1. Da li cemo se ikada izvuci iz tog ociglednog duznickog ropstva?Po sajtu javnog duga Srbije koji kuca kao lud rekao bih da samo mozemo da se selimo odavde na daleki istok.Ovaj Damoklov mac ne moze se izbeci ni vecnim pomaganjem neracionalnih i korumpiranih sistema u koje se narod sklonio i nasao uhlebljenje.Ali su ti sistemi uvek bili jezicak na vagi da prevagnu politike koje su zamisljene negde daleko preko okeana.Dajte sansu mladim ljudima od struke umesto moralno politickih zombija i njihovih klimoglavaca kojih je neukusno mnogo.Ili vratite rudnik onome ko ga je i otvorio.Proslo je to vreme kad su fabrike pripadale radnicima.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime