Vučić: Sudbina RTB-a Bor jedan od najvećih problema Srbije

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će MMF biti zadovoljan reformama u Srbiji, koja će proći četvrtu reviziju tekućeg stend-baj aranžmana. Premijer je istakao da i dalje ostaju dva najveća problema – racionalizacija državne uprave i sudbina rudnika RTB Bor i Resavica.

aleksandar-vucic-700-01

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je MMF zadovoljan reformama u Srbiji, da nemamo problem sa stanjem u budžetu, niti sa prihodnom stranom, niti sa rashodima i da je ostalo uraditi “još neke sitnice” oko Srbijagasa i EPS-a, koji su teži problemi, ali ne i nerešivi.

“Da imamo teškoće, imamo. Najveće probleme ne vidim u restrukturiranju javnih preduzeća. Uz racionalizaciju to su RTB Bor i Resavica. Šta ćete, nasledite nešto što 20 godina tako ide, uz to vam dođe najniža cena bakra na svetskom tržištu ikada, gledamo, mučimo se i ne znamo šta da radimo. Ali se borimo s tim svaki dan. To su dva najveća problema za nas”, istakao je Vučić.

On je dodao da Srbija radi sa Svetskom bankom i EBRD-om i da očekuje prolazak i četvrte i pete revizije.

“Peta dolazi u junu i ko tada bude u vladi njima će biti najteže. Tada ćemo imati više obaveznih stvari da ispunimo pre nego što se uopšte upuste u pregled i ocenu. To nisu ni lake ni popularne stvari, ali ozdravljuju našu privredu i to ćemo da uradimo”, rekao je Vučić.

Ako se posavlja pitanje da li će MMF otići nezadovoljan, imaće određene primedbe, ali biće zadovoljan i proći ćemo četvrtu reviziju, dodao je premijer.

Prema njegovim rečima Srbiji rastu prihodi, što se može videti u činjenici da je za isplatu penzija 51,1 odsto ranije išlo iz PIO Fonda, dok je to sada 62,2 odsto, a svega 37,8 odsto iz budžeta.

“To pokazuje da nam je pozicija nešto lakša i da je država nešto zdravija. MMF je zadovoljan akcizama, kako ide bruto domaći PDV… U nominalnom iznosu najviša prosečna plata bila je u decembru 2015. i to bez povećanja 51.825 dinara, što je više nego ranije i to pokazuje da se privatni sektor polako diže”, konstatovao je Vučić.

(Tanjug)