Vučić: Ukidanje vanrednog stanja i policijskog časa u četvrtak

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da bi vanredno stanje, a time i policijski čas mogli biti ukinuti od četvrtka, nakon što ta odluka bude objavljena u Službenom glasniku, a prethodno usvojena u Skupštini.

Sa ukidanjem vanrednog stanja ukida se policijski čas i angažman vojske u civilne svrhe.

Vučić je, u “Hit tvitu”, rekao da su ispunjena dva uslova: jedan da imamo sedam dana ispod 5 odsto rasta potvrđenih slučajeva COVID-19, a drugi – da je manji broj ljudi na respiratorima.

“Imamo i jedno i drugo, kumulativno stečene uslove”, konstatovao je on.

Ukazao je da očekuje da će sutra vlada i on, u skladu sa ustavnom i zakonskom procedurom, dobiti obrazloženo mišljenje i stav Ministarstva odbrane, nakon čega se donosi zaključak Vlade, a onda uz potpise premijerke i njega odluka ide na Skupštinu.

“Trebalo bi da se nađe u Skupštini na Đurđevdan, u sredu. Čim bude objavljena, ukida se policijski čas, a to bi trebalo da bude u četvrtak”, objasnio je on.

Od tada, poručuje, sve je na odgovornosti građana.

Rekao je da zna da je građanima bilo teško sto su morali da provedu više vremena u kići, što nisu mogli da se bave svim aktivnostima koje upražnjavaju, ali i naglasio da je to bio jedini način da sačuvamo naše roditelje, i čak nekada one mlađe.

“Mislim da smo najvećim delom uspeli. Zato je sada bitno da što pre krenemo. Ušli smo u pucanj za ubrzani ekonomski oporavak. Da ne kasnimo u odnosu na druge, da probamo na vreme da to uradimo, a ujedno ne ugrozimo ljude”, kazao je on.

(Tanjug / Pink)