Vujović: Povećanje plata i penzija kada se steknu uslovi

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da će plate i penzije biti povećane čim se steknu uslovi, odnosno kada se završi fiskalna konsolidacija.

Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)
Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)

„Stalno razmišljamo kada ćemo reći da je terapija fiskalne konsolidacije završena i da možemo da idemo na sledeći korak, to ćemo uraditi čim se stvore uslovi“, rekao je Vujović novinarima u Narodnoj banci Srbije.

Ministar je, odgovarajući na pitanje kada bi moglo doći do povećanja plata i penzija i da li je zbog toga moguća promena aranžmana sa MMF-om, odgovorio:

„Mi se ponašamo tako da poštujemo sve potpisane dogovore, ali nam je cilj boljitak Srbije. Ne želimo da štedimo zbog štednje, mi sada štedimo da bismo smanjili deficit i još uvek nismo izašli iz toga“.

On je dodao da je svaki dinar koji je ušteđen u prethodnom periodu usmeren na smanjenje deficita.

„Time ćemo smanjiti novo zaduživajne kao i ukupan dug i preokrenućemo učešće duga u bruto društvenom proizvodu. Kada to ostvarimo i krenemo putem boljitka, samo je pitanje dana kada ćemo moći da povećamo sve rashode, počev od izdvajanja za škole, bolnice, do plata i penzija“, rekao je Vujović.

On je istakao da je važno da izdvajanja budu održiva.

(Tanjug)