Vujović: Smanjenje plata 10 odsto, povećanje PDV-a rezervna opcija

Ministar privrede i vršilac dužnosti ministra finansija Dušan Vujović izjavio je da će se Vlada Srbije truditi da plate i penzije ne budu smanjene ni za dinar više od 10 odsto. Rebalans budžeta biće pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i u toj sedmici biće i usvojen.

Dušan Vujović / Foto: Tanjug (skin šot)
Dušan Vujović / Foto: Tanjug

On je nakon sastanka premijera Aleksandra Vučića sa ekonomistima, privrednicima i bankarima u sedištu Saveza ekonominista Srbije rekao da će detalji tog smanjenja i drugih ekonomskih mera Vlade biti poznati po završtku rebalsa budžeta.

Vujović je rekao i da će samo deo troškova biti prebačen na plate i penzije jer će, kako je naglasio, mere biti pre svega usmerene na smanjenje sive ekonomije i to najviše na šverc cigareta.

„Efekti smanjenja plata i penzija će biti otprilike dve trećine potrebnog smanjenja deficita, a jedna trećina u smanjenju troškova“, kazao je Vujović.

Sledeće godine, nadam se da se neće više postavljati pitanje smanjenja plata i penzija, glavne mere će se usmeriti na prihodnu stranu, a kao rezervu imaćemo povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), naveo je Vujović.

Vujović je rekao da će rebalans budžeta biti pred poslanicima u Skupštini Srbije najkasnije do 15. septembra i da će u toj sedmici biti i usvojen.

Vujović je rekao da je planirano da do 11. avgusta budu poznati svi parametri rebalansa budžeta i da budu dogovoreni na nivou vlade, svih ministarstava i sa MMF-om.

„Plan je da rebalans budžeta bude u Skupštini najkasnije do 15. septembra i da bude usvojen u toj nedelji od 15. do 19. septembra“, rekao je Vujović koji je i vršilac dužnosti ministra finansija.

Vujović je rekao da je važno da se rebalansom obezbedi dovoljno sredstava da se strukturne mere mogu realizovati – dovoljno sredstava za socijalne programe, nastavak politike davanja stimulacija, privlačanje novih investitora…

Nema privatizacije javnih preduzeća u ovoj godini

Vujović je izjavio da ove godine neće biti privatizacije javnih preduzeća, ali da će u narednim godinama njihova privatizacija, odnosno dokapitalizacija, „ostati na stolu“ kao stalni predlog.

„Biće stvar procene kada je pravi momenat da se krene sa tim, proces privatizacije Telekoma i takvih javnih preduzeća je dosta dugačak“, kazao je Vujović, dodajući da će javnost biti na vreme upoznata sa tim da je pomenuti proces otpočeo.

Ove godine imamo drugih, prečih stvari na koje ćemo se fokusirati, istakao je Vujović, dodajući da su sva preduzeća, uključujući i javna, na tržištu i da privatizacija uvek postoji kao varijanta.

„U nekim situacijama, kao što je primer Elektroprivrede Srbije (EPS), verovatno se ne radi o privatizaciji, nego o dokapitalizaciji“, napomenuo je Vujović.

On je istakao da će pitanje kada i kako će biti realizovana privatizacija nekog javnog preduzeća biti predmet konkretnog programa na nivou svake godine.

Kada je reč o privatizaciji Telekoma, Vujović je rekao da će to biti pitanje interesa strateških partnera iz cele Evrope.

„Cilj nam je da Telekom bude efikasna firma koja prati tehnologiju i valorizuje poziciju Srbije u regionu, odnosno u celoj Evropi“, kazao je Vujović.

Ili povećanje efikasnosti ili bolni rezovi

Vujović je izjavio je da će, ukoliko ne bude volje da se poveća efikasnost javnih preduzeća, Srbija morati da se suoči sa bolnim rezanjem plata, penzija i drugih davanja iz budžeta.

„Srbija ima ogromne resurse u javnim preduzećima i mora da primeni iste standarde koje primenjuje u monetarnoj, fiskalnoj i drugim politikama“, istakao je Vujović.

On je poručio da će partijski i drugi neekonomski interesi morati da se sklone pred zahtevima da Srbija ostvaruje efikasnost, i da su, ako to narod i ova zemlja ne želi, neminovni bolni rezovi.

„Možemo da postignemo mnogo upravo tamo gde nikoga ne boli i da tako ostavimo prostor da budžet može da se koristi za školstvo, zdravstvo, penzije, plate..“, kazao je Vujović.

On je naveo da javna preduzeća treba da imaju kontrolni organ kvaliteta pri Državnoj revizorskoj instituciji (DRI), kao i da država, odnosno Ministarstvo privrede i Ministarstvo finansija, u „tandemu“ sa resornim ministarstvima treba da odrede u svakom od svojih sektora koji će biti parametri efikasnosti i performansi menadžmenta.

Vujović je naglasio da nam je potreban profesionalni menažment „koji je u stanju da isporuči ono što obeća“.

„Ako to znači kadrovske promene, to će značiti kadrovske promene, ako postojeći ljudi (rukovodioci) mogu da ispune takva obećanja i dovedu javna preduzeća u Srbiji na nivo regionalnih i evropskih standarda, neka to urade“, rekao je Vujović.

(Tanjug)