Vujović u Boru: Ulaganje Ziđina u modernizaciju postrojenja važno za životnu sredinu

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Srbije, Irena Vujović, obišla je kompaniju Srbija Ziđin Koper i tom prilikom se informisala o radu pogona za odsumporavanje dimnih gasova.

Obilazeći pogone borskog rudnika, ministarka Vujović je naglasila da će pogon za odsumporavanje u velikoj meri poboljšati život građana Bora.

„Zagađenje u avgustu 2020. godine sumpor-dioksidom na mernom mestu Gradski park u Boru bilo je prisutno tokom 14 dana, dok u avgustu ove godine nije bilo aerozagađenja, a takođe kada je reč o zagađenju PM česticama, one su ispod graničnih vrednosti. Mi u Ministarstvu ekologije mislimo na građane Bora kada je reč o aerozagađenju“, rekla je Irena Vujović, ministarka za zaštitu životne sredine.

Generalni direktor kompanije Srbija Ziđin Koper, Đen Siming (Jian Ximing), rekao je da je menadžmentu trenutni prioritet zaštita životne sredine.

„Do avgusta 2021. godine naša kompanija je u zaštitu životne sredine uložila 142 miliona evra, a prema strateškom sporazumu sa Vladom Srbije, nivo obaveza ulaganja u ekologiju do 2024. godine bio je 70 miliona evra, dakle duplo više je uloženo u mnogo kraćem roku. Očekujem da u zaštitu životne sredine ukupno uložimo oko 300 miliona dolara“, rekao je Siming.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, naglasio je tokom posete ministarke Vujović da satnih prekoračenja sumpor-dioksidom tokom mesec dana u Boru ima svega jednom ili dva puta, kao i da Grad Bor ima velike prihode od kompanije Srbija Ziđin Koper tako što je gradski budžet veći skoro dva puta.