Vulin: Država dotira svakog meseca 45 odsto penzija

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas u Vrnjačkoj Banji da država svakog meseca dotira 45 odsto budžeta za penzije.

Foto: Goran Srdanov (blic.rs)
Foto: Goran Srdanov (blic.rs)

„Svakog meseca država doplati 45 odsto penzija, jer mi nemamo dovoljan broj zaposlenih da bi mogli da izdržavamo taj broj penzionera. Da bismo izdržavali 1,7 miliona penzionera, koji su svoje penzije pošteno zaradili, bilo bi potrebno da imamo tri zaposlena na jednog penzionera. To znači 5,1 milion zaposlenih u zemlji koja ima jedva 7 miliona stanovnika“, rekao je Vulin u Vrnjackoj Banji na otvaranju skupa „Dani socijalnog rada“.

Vulin je rekao da javni sektor u Srbiji nije prekobrojan, već neefikasan i naglasio da mere štednje podrazumevaju godišnju uštedu od 700 miliona evra.

„Naša birokratija je više neefikasna nego što je prekobrojna. Da li ćemo, recimo, ispoštovati nivo socijalne zaštite koji ima Švedska? Voleo bih da to uradimo, ali to nije moguće. Znate, mere štednje će pokazati efekte za dve godine, neće ranije“, rekao je Vulin.

„Nije ovo neki eksperiment u kojem bismo mi voleli da vidimo šta će biti. Jednostavno, nema drugog izbora. Postoji još jedan mehanizam, a to je da se zadužimo nekoliko milijardi evra po nekoj kamatnoj stopi, da rasprodamo ono što je ostalo i da sačekamo kraj mandata ove vlade. Svi bismo uživali, i građani i vlada, ali one četvrte godine stiže grčki scenario, dinar se lomi i kreće potpuni sunovrat“, rekao je Vulin, naglašavajući da bi država u tom slučaju bankrotirala.

Aleksandar Vulin je rekao da je obrazovanje socijalnih radnika suštinski deo mehanizma, kako bi društvo imalo socijalnu zaštitu.

„Socijalni radnici nikada ne prestaju da se obrazuju. Završetak njihovog fakulteta je za njih samo jedna stavka, jer imaju neprekidno obrazovanje. Srbija ima 8.000 socijalnih radnika, a preko 700.000 korisnika. Da ti ljudi nisu obrazovani i vredni, ništa od toga ne bi bilo moguće“, rekao je Vulin.

(Tanjug)