Za borske prvake „Sigurne staze“ organizovale seriju edukativnih radionica o bezbednosti saobraćaja

Udruženje „Sigurne staze“ iz Bora realizuje projekat „Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora“, koji je finansijski podržala i Gradska uprava Bor.

Bezbednost saobraćaja; Crtež jednog od đaka prvaka u Boru

Projekat „Bezbednost dece u saobraćaju na teritoriji grada Bora“, koji realizuje udruženje „Sigurne staze“ iz Bora obuhvatio je sve đake prvake na u gradskim i seoskim osnovnim školama.

Edukativne radionice na zabavan način kroz igru, crtane filmove, kviz i pesmice održao je Igor Velić, master inženjer saobraćaja, koji je i kordinator i idejni tvorac ovog projekta koji se prvi put sprovodi na teritoriji grada Bora.

 “Zbog epidemiološke situacije morali smo da radimo u manjim grupama, pa smo umesto 10 radionica odradili 35. U sklopu projekta je napravljena i online anketa koja je pored dece posvećena i roditeljima. Naime, cilj nam je bio da deca koja su bila sprečena da prisustvuju radionici mogu to uz pomoć svojih roditelja da urade iz svog doma. Zadovoljni smo urađenim. Deca su to dobro primila, bila zainteresovana i aktivno učestvovala u svemu”, kaže Igor Velić iz Udruženja “Sigurne staze”.

Materijali za saobraćajno vaspitanje i obrazovanje dece, dostupni su na OVOM linku, a anketa  o saobraćajnom vaspitanju i obrazovanju učenika nižih razreda osnovnih škola na OVOM.

Bezbednost saobraćaja; Crteži đaka prvaka u Boru

Udruženje „Sigurne staze“ pokreće ediciju “Siguran smer”, i prvu knjiga iz edicije “Siguran smer-vodič kroz osnovna pravila saobraćaja” dobiće sve osnovne škole na teritoriji grada Bora, Zaječara, Negotina i Boljevca.

 „Sticanje znanja i formiranje ispravnih stavova o bezbednosti saobraćaja predstavlja kvalitetan osnov za dalju nadgradnju dece starijeg uzrasta i odraslih, u ovoj oblasti. Na ovaj način, postiže se unapređenje nivoa bezbednosti saobraćaja, odnosno unapređenje ponašanja učesnika u saobraćaju, a samim tim i smanjenje broja poginulih i povređenih u saobraćajnim nezgodama”, navodi Igor Velić.

Cilj “Sigurnih staza” je da ovakva i slična predavanja postanu obavezna u svim školama i predškolskim ustanovama, jer se time može mnogo učiniti na prevenciji nezgoda u saobraćaju u kojima učestvuju najmlađi.