Za pojedine osmake dodatni bodovi za upis u srednje škole

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je prvi put zvaničnim konkursom za upis u srednje škole propisalo da se ove godine podsticajni poeni mogu dodeliti osmacima romske nacionalnosti i onima koji su osnovno obrazovanje stekli po programu za odrasle.
os-3.oktobarOsmaci romske nacionalnosti, ukoliko potiču iz porodica koje su korisnici socijalne pomoći, i oni koji su osnovno obrazovanje stekli po programu za odrasle mogu da dobiju do 25,2 bodova, što govori da se u pojedinim slučajevima može „preskočiti“ upisni prag za četvorogodišnje smerove.

Kako je naslovljeno u konkursu, „uvećavanje broja bodova na osnovu upisa pod povoljnijim uslovima radi postizanja pune ravnopravnosti“ iz ugla roditelja osmaka, ali i u prosvetnim krugovima, uglavnom se tumači kao „medveđa usluga“.

„Školske uprave su naložile direktorima škola da o ovoj novini obaveste roditelje. Rukovodioci osmoletki imali su rok do kraja marta da resornom ministarstvu dostave liste učenika prijavljenih za upis po povoljnijim uslovima i uveravaju da su svoj deo posla uradili. Naglašavaju da nema roditelja kojima smeta nastojanje sistema da pomogne đacima romske nacionalnosti i maturantima osmoletki za odrasle da nastave obrazovanje, ali su mnogi negodovali zbog načina na koji se to radi“, navodi se na sajtu „zelena učionica„.