Za sada bez vanredne situacije u Boru

Druga po redu sednica Štaba za vanredne situacije grada Bora održana je danas kako bi se napravio presek stanja u gradu i selima posle obilnih snežnih padavina koje su u prethodna tri dana pogodila Bor i okolinu.

Zaključak je da za sada nema potrebe da se u Boru proglasi vanredna situacija, te da sve službe daju maksimalni doprinos kako bi se život u gradu i selima što pre normalizovao.

Prema procena nadležnih, u Boru je od četvrtka palo oko 60 santimetra snega. Upravo je to i napravilo probleme u funkcionisanju grada.

Stanovnici samog gradskog naselja tokom jučerašnjeg dana ostali su bez grejanja zbog kvara u gradskoj Toplani.

Direktor Toplane Milutin Simić kazao je da je uz maksimalno agažovanje radnika ovog preduzeća problem sa „zapušenim bunkerom za skladištenja uglja za sada rešen, kao i da su preduzeti koraci kako se ovakvi problemi u buduće ne bi dešavali“.

Toplana razmatra mogućnost angažovanja kotla na mazut, a biće podignuta, istakao je Simić i nadstrešnica kako se „ugalj usled velikih atmosferskih padavina ne bi kvasio“.

On je najavio i da će Toplana večeras i sutra uveče grejati grad i u toku noći kako bi se sistem grejanja što pre stabilizovao.

Drugi veliki problem sa kojim se Borani suočavaju je čišćenje saobraćajnica i trotoara.

Direktor Javno-komunalnog preduzeća „3. oktobar“ Dalibor Orsovanović izvestio je prisutne članova Štaba da se ulice u gradu čiste po prioritetima i da su one višeg prioriteta očićene.

U toku je, istakao je Orsovanović, čišćenje ulica u rubnim gradskim naseljima i trotora, a deo mehanizacije je poslat i u sela.

Zimskoj službi ovog preduzeća, čulo se na sednici Štaba, podršku pruža i policija, pre svega, u uklanjanju parkiranih vozila, ali i u „upozoravanju nesavesnih građana koji sneg bacaju na kolovoz“.

Snabdevanje grada električnom energijom je uredno, a veći problem, takođe je rečeno na sednici Štaba za vanredne situacije, javio se na Borskom jezeru zbog prekida dalekovoda. Ekipe Elektroprivrede Srbije su na terenu i rade na popravci svih kvarova.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova je u pripravnosti i spreman je da, takođe, reaguje u slučaju potrebe, zaključeno je na današnjem sastanku.