ZAJEČAR: Siguran glas kao podrška osobama sa dijabetesom

Zaječarci potpisivali peticiju podrške osobama sa dijabetesom.

zajecar-dijabetes-siguranglas

ZAJEČAR – U okviru kampanje „Siguran glas“ koju realizuje Dijabetološki savez Srbije, juče, odnosno 5. aprila, u centru grada građani su potpisivali peticiju podrške osobama sa dijabetesom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije svaki deseti građanin boluje od ove bolesti, a registrovano je preko 710.000 dijabetičara. Odsustvo novih terapijskih opcija koje se primenjuju u evropskim zemljama i zemljama okruženja, a koje značajno poboljšavaju kvalitet njihovog života ukazuje na veliki propust našeg zdravstvenog sistema, dok izuzetno veliki problem predstavlja i nedostatak trakica za merenje šećera u krvi kao i manjak pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom kod koje je ova bolest dijagnostikovana.

zajecar-siguranglas-dijabetes
Zaječar

Prikupljanjem 5.000 glasova, Dijabetološki savez Srbije od nadležnih institucija traži obezbeđivanje većeg broja pedijatrijskih endokrinologa za rad sa decom obolelom od dijabetesa, veću dostupnost tračica za merenja šećera u krvi o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kao i uvođenje novih lekova na listu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje koji predstavljaju najbolju terapiju za obolele od Tipa 2 dijabetesa.

Preventivni centar Doma zdravlja Zaječar je svim zainteresovanim građanima radio individualnu procenu rizika za nastanak tipa 2 dijabetesa i merenje šećera u krvi, a akciji su se priključili i učenici medicinske škole. Akciju je podržao i predsednik Skupštine grada Zaječara, Stefan Zankov, koji je svojim prisustvom ukazao na značaj sprovođenja aktivnosti koje doprinose boljem položaju osoba sa dijabetesom. Na taj način je još jednom skrenuta pažnja na važnost ranog otkrivanja dijabetesa i prevencije ove bolesti.

Procene su da u svetu od dijabetesa boluje oko 415 miliona radno sposobnog stanovništva i da će se u narednih 15 godina taj broj značajno povećati. Kako bi se podigla svest o ovoj bolesti na globalnom nivou, Svetska zdravstvena organizacija je Svetski dan zdravlja 7. april, kao i čitavu 2016. godinu, posvetila borbi protiv dijabetesa.

Siguran glas je glas za zdravlje. Glasaj za zdravlje i podrži osobe sa dijabetesom.