Zalihe krvi u borskoj Transfuziji na minimumu [VIDEO]

Svakodnevno se jedinice krvi izdaju za potrebe hiruških intervencija u Opštoj bolnici u Boru, tako da na Odeljenju transfuzije apeluju na dobrovoljne davaoce da u što većem broju dođu i daruju dragocenu tečnost.

Petodnevne zalihe krvi dovoljne su za zakazane operacije na odeljenjima hirturgije i ortopedije, ali se često desi da dođu pacijenti sa povredama, bilo u saobraćaju ili na radu, pa je tada potrebno vanredno obezbediti krv.

„Uvek moramo imati na umu šta se može desiti u narenim minutima i koliko može biti povređenih i koliko će se javiti pacijenata kojima je potrebna transfuzija krvi. Zato pozivamo davaoce da svakog radnog dana dođu kod nas u vremenu od 7 do 14 časova i daruju krv. Pored spontanog dolaska davalaca, nekada smo prinuđeni i da zovemo naše stare davaoce, kada je u pitanju potreba za određenom krvnom grupom koju oni imaju. Najčešće je to krv Rhd negativne krvne grupe. Bilo je puno operacija i politrauma od početka ove godine i izdato je puno jedinica, pa zato i apelujemo na davaoce da dođu i daruju krv, kako bi ona bila spremna, analizirana i obrađena za pacijente kojima je potrebna“, rekla je dr Snežana Milutinović, načelnica Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice u Boru.

U prethodnom periodu bilo je i tradicionalnih akcija dobrovoljnog davanja krvi, koje su jako značajne za ovu službu.

„Najbolju saradnju imamo sa aktivima RTB-a, TIR-a, RBB-a. Oni nam uvek prvi pomognu kada je nešto hitno. Takođe su bile akcije koje su organizovali sportski klubovi, političke stranke, bajkeri, studenti Tehničkog fakulteta, navijači Crvene zvezde i drugi. To je ono na šta treba da se ugledaju svi naši sugrađani i da se uključe u davalaštvo“, ističe dr Snežana Milutinović.

Pet minuta davanja jedne jedinice krvi, nekome može značiti ceo život. Svako ko je zdrav, uzrasta od18 do 65 godina može dati krv i učiiti plemenito delo.