Žandarmerija izvela pokaznu vežbu spašavanja na Borskom jezeru [FOTO]

0
200

U sklopu aktivnosti obeležavanja Dana rudara, organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova – ronilačka specijalna antiteroristička jedinica Žandarmerije i policijski službenici iz Bora, održali su taktičko-pokaznu vežbu spasavanja na Borskom jezeru.

Žandarmerija je danas izvesla vežbu sa ciljem da, kao društveno-odgovorna institucija koja brine za bezbednost građana i njihovu ličnu imovinsku sigurnost, skrene pažnju na sve potencijalne opasnosti koje prete da ugroze bezbednost i život na rekama i jezerima u Srbiji. Organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova spremne su da reaguju na svaku potencijalnu opasnost utapanja, kao i rizičnih situacija na plovnim objektima.

“Danas se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Žandarmerijom izvodi pokazna vežba iz dijapazona koji rade ljudi iz žandarmerje a to jeste spašavanje na javnim kupalištima. Cela ova pokazna vežba predstavlja podizanje svesti građana o tome kako se treba ponašati na kupalištima i šta može biti upozorenje za sve nas. Ovo je jedan vid saradnje svih organa hijerarhijski, od Vlade Republike Srbije, ministarstva do lokalne samouprave – prosto umrežavanje resursa”, izjavio je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Tokom svake letnje sezone je povećan rizik od utapanja i svake godine je sve veći broj stradalih lica na rekama i jezerima, a posebno maloletnih lica. U tom cilju su organizacione jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije spremni i osposlobljeni za spasavanje na vodi. Oni brzo i efikasno reaguju na svaki bezbednosni rizik koji se može desiti na vodenim površinama i spašavaju život osobe kojoj preti opasnost od povređivanja i utapanja.

Prikazana taktičko-pokazna vežba je osmišljena da kroz dva scenarija prikaže situaciju iz života kojima može doći do ugrožavanja bezbednosti građana na rekama i jezerima kao posledica nesrećnog slučaja ili kao posledica neprilagođenog ponašanja, kao i osposobljenost pripadnika različitih organizacionih jedinica MUP-a Srbije da kroz zajednički rad pruže pomoć građanima i ostvare primarni cilj ministarstva, a to jeste bezbednost građana i njihovu ličnu imovinsku sigurnost.

Ovom prilikom MUP Srbije apeluje na sve građane da se ponašaju odgovorno, izbegavaju kupanje na neuređenim i neobeleženim kupalištima, izbegavaju kupanje i upravljanje plovilom pod dejstvom alkohola i poštuju pravila ponašanja na rekama i jezerima. U cilju povećanja bezbednosti svih koji borave na vodi, naročito apeluju na roditelje sa malom i maloletnom decom da ih ne puštaju na neuređena kupališta koja nemaju organizovanu spasilačku službu, a da decu neplivače bez nadzora ne poštaju u vodu.

Nakon pokaznih vežbi sugrađani su mogli da se upoznaju sa radom žandarmerije, a najmlađi su imali priliku da se provozaju spasilačkim čamcima i uživaju u novim momentima za njih.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime