Zaposleni u katastru stupili u štrajk

Radnici Republičkog geodetskog zavoda stupili su danas u štrajk zbog nezadovoljstva mera koje je Vlada donela Odlukom o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru.

katastar-02

Oni ukazuju na niz neusklađenosti u Odluci i napominju da se smanjenjem broja radnika u katasrarskoj službi nagomilava posao legalizacije objekata.

„U Zavodu stalno radi 2.078 zaposlenih i 700 ugovoraca. Sa više puta povećanim poslom, zbog legalizacije milion i po objekata, nismo u mogućnosti da sve završimo na vreme“, rekla je član štrajkačkog odbora Radmila Milunkić.

Zaposleni u katastru imaju zahtevaju, između ostalog, zadržavanje trenutnog broja zaposlenih.

„Od Vlade se traži da Republički zavod zadrži postojeći broj sistemazizovanih 2.650 radnih mesta, hitno formira komisiju koja bi pratila reforme i utvrdila tačan i neophodan broj radnih mesta i preispita odgovornost nadležnih u Ministarstvu građevinarstva i rukovodstva Zavoda za nastalu situaciju“, dodala je Radmila Milunkić.

Štrajk u Republičkom geodetskom zavodu trajaće do ispunjenja zahteva, a građani će do tada moći da dobiju samo isprave za ostvarivanje prava iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite.