Zaposleni u TIR-u darovali zvono majdanpečkoj crkvi

Novo zvono u porti crkve osveštao je vladika timočki gospodin Ilarion. Zvono je teško 220 kilograma, a izlili su ga u bronzi majstori borske Livnice fazonskih odlivaka.

crkva-majdanpek

U majdanpečkoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, vladika timočki gospodin Ilarion sa sveštenstvom služio je juče, u nedelju 4. oktobra, svetu arhijerejsku liturgiju. On je potom u crkvenoj porti osveštao novo zvono koje su za ovaj hram obezbedili zaposleni u Topionici i rafinaciji Rudarsko-topioničarskog Basena Bor.

„Blagoslov Gospodnji koji priziva zvona crkvena ima za cilj da štiti čitav kraj od svake nepogode, od svake zle i đavolje sile, ali ima i drugu namenu – da podseća verne na bogosluženje, na slavljenje Boga. Da podseća verne, gde god se našli, kada čuju zvuk zvona, da se osene krsnim znamenjem i na taj način osvećuju, svedoče o svojoj veri koja nam je predata od naših bogonosnih otaca, slavnih naših predaka, počev od Nemanjića, pa nadalje, sve do osnivača i graditelja ovoga hrama. Ovaj hram nam i dan-danas služi da se u njemu okupljamo, a ako Bog da i bude prilike, on će se obnavljati i dograđivati u onoj meri koja je neophodna za njegovo održavanje“, rekao je okupljenim vernicima i sveštenstvu gospodin Ilarion.

Novo zvono izlili su u bronzi majstori borske Livnice fazonskih odlivaka, a teško je 220 kilograma (sa jarmom i klatnom 270).

„Posle 50 godina, stiglo je i drugo zvono u naš hram. Mi imamo jedno staro zvono koje je puklo i koje dugih desetina godina nije bilo u funkciji. Njega smo skinuli i zahvaljujući Branislavu Tomiću, direktoru Rudnika bakra Majdanpek, livcima i topioničarima iz Bora, kao i svima koji su pomagali, mi smo danas dobili novo zvono.  Svi oni su u ovom teškom vremenu, u vremenu kada se štedi, uspeli da uz Božiju volju i blagoslov Božiji doniraju to zvono i mi sada imamo i drugo zvono koje će pozivati sav veran narod u naš hram na molitvu Gospodnju“, rekao je Vlada Vuković, sveštenik majdanpečki.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla izgrađena je u periodu od 1856-1858. godine. Posvećena je Sv. apostolima Petru i Pavlu koje su majdanpečki rudari uzeli za svoje zaštitnike.

(Kolektiv)