ZAVRŠEN UPIS: Borski osnovci bi najviše u ekonomiste i informatičare

U borskim srednjim školama na 522 mesta upisala su se 442 učenika. Najbolji odziv tradicionalno beleži Ekonomsko-trgovinska škola, čiji su smerovi godinama, primamljivi i za đake iz drugih sredina.

ekonomsko-trgovinska skola bor
Ekonomsko – trgovinska škola u Boru

Borski osmaci tokom ovogodišnje upisne kampanje definitivno su se opredelili za ona zanimanja koja im, pre svega, nude mogućnost daljeg školovanja ili zaposlenja, pa su tako, nakon oba upisna kruga, popunjena sva planom predviđena mesta u Ekonomsko-trgovinskoj školi i to za trgovce, kuvare, turističko-hotelijerske tehničare, poslovne i finansijske administratore u Ekonomsko-trgovinskoj školi.

Ova škola je upisala 132 učenika, koliko je i planirala, od toga svega 16 u drugom krugu, za razliku od škola u okruženju koje i nakon dva kruga imaju slobodnih mesta.

Mašinsko- elektrotehnička škola, takođe je popunila sva predviđena odeljenja, upisom po 30 učenika na zanimanjima: vozač motornih vozila, mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, mašinski tehničar motornih vozila, administrator računarskih mreža i tehničar drumskog saobraćaja, dok je u odeljenju elektrotehničar energetike upisano 19 od planiranih 30 učenika.

Gimnazija “Bora Stanković” popunila je odeljenje sa 30 učenika prirodno-matematičkog smera. Na društveno-jezički smer upisano je 55 od 60 učenika.

U Tehničkoj školi je najviše interesovanja bilo za smer tehničar za industrijsku farmaceutsku tehnologiju na koji je upisano 28 od 30 učenika, ali i za smer rudarski tehničar za pripremu mineralnih sirovina sa 26 upisanih od planiranih 30.

Najmanje interesovanja u ovoj školi bilo je za zanimanje tehničar za dobijanje metala koji su od traženih 30 upisala samo dva učenika.