Završena 55. Gitarijada u Zaječaru [FOTO]

55. Gitarijada u Zaječaru završena je sinoć, a ovogodišnji pobednik je grupa Direct Drive iz Zrenjanina, dok je prema glasovima publike ove godine najbolji bio bend Monah iz Niša.

Finalisti ovogodišnje Gitarijade bili su bendovi Riff (Ćićevac), Monah (Niš), Ukratko Štef (Pančevo), Direct Drive (Zrenjanin) i Lust for Thrust (Novi Sad). Stručni žiri doneo je jednoglasnu odluku da pobednik 55. Zaječarske Gitarijade bude bend Direct Drive iz Zrenjanina, dok je publika smatrala da je ove godine najbolji bio bend Monah iz Niša.

Pevač benda koji je odneo pobedu, Nikola Nenin takođe je i dobitnik nagrade za najbolji vokal „Momčilo Moša Radenković”, koji je bio pevač benda Zlatni prsti i jedan od osnivača Gitarijade.

„Pobeda nam mnogo znači s obzirom na to da nikada ništa nismo osvojili ni na jednoj Gitarijadi. Posebnu čast mi pričinjava to što sam primio nagradu za najboljeg vokala i sjajan CD benda Zlatni prsti. Oduševljeni smo zbog toga što smo se zaista sprijateljili sa članovima svih bendova koji su svirali večeras i svaki od njih je zaslužio da pobedi”, kaže Nenin.

U revijalnom delu programa, nakon dvadesetak godina pauze, na binu je ponovo izašla grupa Alisa, a Miroslav Živanović Pile kaže da su zbog toga čak imali i malu tremu.

„Gitarijada znači strašno mnogo jer ona predstavlja jedinu pravu promociju rokenrola u Srbiji. Ovo je dokaz da rokenrol nije umro i da novi bendovi mogu nešto novo da daju muzici”, ističe Živanović.

Za sjajnu atmosferu na Kraljevici pobrino se bend Van Gogh izvodeći hitove poput „Nek te telo nosi”, „Kiselina”, „Za godine tvoje”, „Ludo luda”, „Spisak razloga”, dok su poslednju pesmu koji su odsvirali „Anđele, moj brate” posvetili svim velikanima domaće rok scene koji više nisu među nama.

„Gde god da idemo, od grada do grada, od bine do bine, ne možemo da ne pomenemo naše drage prijatelje, jer zbog nekih od njih smo i počeli da se bavimo muzikom i nosimo ih uvek u srcu. Publika je bila fantastična, ne pamtim da je bilo ovoliko ljudi ni na jednoj Gitarijadi dosad. Čestitam Gitarijadi 55. rođendan, to je veliki uspeh”, poručuje Zvonimir Đukić Đule.

Nakon nastupa grupe Van Gogh, pred zaječarsku publiku izašla je grupa Kanda, Kodža i Nebojša koja je ovom prilikom izvela pesme „Tamo gde je sunčano”, „Izlazim”, „Beton” i druge.

Jubilarna 55. Zaječarska Gitarijada završena je nastupom grupe Goblini koja je napravila sjajnu atmosferu na Kraljevici. Branko Golubović Golub kaže da su bili izuzetno dobro raspoloženi i da uvek sa sjajnim emocijama dolaze u Zaječar.

„Ovo je poslednji koncert ove sezone, nakon kojeg će se bend malo povući i raditi na novom materijalu. Od 2010. godine, kad smo ponovo počeli da radimo, shvatili smo da postoji most između generacija koje su nas slušale nekada i nove generacije dece koja se nisu ni rodila kad smo počeli da sviramo. To je znak da su ti tekstovi koje smo devedesetih uradili još uvek, nažalost, aktuelni i mlađe generacije prepoznaju sebe u tim tekstovima. Ipak, mnogo je lepo videti mlade ljude oko nas”, ističe Golubović.

 
Failed to get data. Error:
Quota exceeded for quota metric 'All requests' and limit 'All requests per day' of service 'photoslibrary.googleapis.com' for consumer 'project_number:203018090927'.