Zbog malih boginja vakcina za medicinare

U Srbiji je od početka epidemije malih boginja, koja je počela u oktobru, do danas obolelo stotinak lekara, medicinskih sestara i drugog osoblja, od kojih i jedna medicinska sestra u Boru, kao i jedan lekar u Knjaževcu.

pixabay.com

Na teritoriji Borskog i Zaječarskog okruga niko od medicinskog osoblja trenutno nema male boginje, potvrđuju nam stručnjaci u Službi za infektivne i kožne bolesti zaječarskog Zdravstvenog centra, kao i Instituta za javno zdravlje „Timok“.

U prethodnom periodu, međutim, od morbila su lečeni jedna medicinska sestra iz Bora čije je dete lečeno u Tiršovoj, pa na pedijatrijskom odeljenju Opšte bolnice u Boru.

Morbile je imao i lekar hitne službe iz Knjaževca koji je lečen ambulantno. Oboje su se, ističe dr Nenad Ristović, načelnik službe za infektivne i kožne bolesti ZC Zaječar,  u potpunosti oporavili.

Kako je u Srbiji do sad obolelo stotinak medicinara, Ministarstvo zdravlja započelo je vakcinaciju zdravstvenih radnika MMR vakcinom. Kako navode, biće pelcovani svi rođeni od 1971. do 1989. koji nisu vakcinisani ili su nepotpuno vakcinisani.

Inače, na teritoriji Timočke Krajine, saznajemo od epidemiologa dr Predraga Marušića iz Instituta za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru od morbila je do sada obolelo 16 osoba iz Bora, Knjaževca, Boljevca i Negotina, među kojima su i ovo dvoje medicinara.