ZC Bor: Vakcina ili grip?

U našem Domu zdravlja traje vakcinacija protiv gripa.

dom-zdravlja-bor-2015

Ovo je doba godine kada Zdravstveni centar „Bor“ kreće sa imunizacijom, odnosno sa zaštitom protiv gripa. Lica starija od 65 godina su ciljna grupa, s obzirom na indikacije, ali kada je grip u pitanju, ne oboljevaju uvek ove kategorije ljudi, već je potrebno da se i ostale kategorije informišu i zaštite, naročito zbog činjenice da je sve veći broj komplikacija i posledica ove bolesti.

Grip je bolest za koju, još uvek, nema konkretnog leka. Osim opštih mera koje se preduzimaju na sprečavanju i suzbijanju ove bolesti, postoji i specifična mera, a to je imunizacija, tj. vakcinacija, koja u potpunosti može da spreči ovu infekciju i što je najbitnije, vakcinacijom se umanjuje rizik od komplikacija izazvanih gripom, naročito upale pluća, moždanih i srčanih udara i smrti.

Trenutno završavamo vakcinaciju po selima, a ono što je nas obradovalo jeste mnogo veća zainteresovanost meštana. Vakcinacija se nastavlja u Domu zdravlja, ali i po punktovima u gradu, kao što su javne službe. Da naglasim, svi koji žele iz bilo kojih razloga da se zaštite od ove infekcije, mogu to učiniti i potrebna im je samo zdravstvena knjižica. Za ovu sezonu dobili smo 2040 doza vakcina, a ostalo nam je nešto manje od 500 doza. Ukoliko bude bilo potrebe, mi ćemo dobiti još doza od Zavoda za javno zdravlje., rekla je dr Javorka Stankulić, epidemiolog.

U Boru, za sada, nije zabeležena infekcija ili epidemija gripa, što znači da virus još uvek nije aktivan, a takođe ne postoje ni oboljenja slična gripu. Ali postoje akutne respiratorne infekcije (prehlada), zbog naglih promena vremenskih prilika i smanjenja unosa vitaminskih i namirnica bogatih belančevinama i mastima.

Simptomi ove bolesti jesu sledeći: bolest nastaje odjednom, visoka temperatura, malaksalost, slabost, gubitak apetita, bol u mišićima, a može se javiti i kijavica, suv kašalj, zapušen nos, glavobolja.