Žene iz borskih sela obučene za proizvodnju tradicionalnih rukotvorina

Nezaposlene žene iz Brestovca, Slatine i Metovnice prošle su prethodnih meseci obuku za proizvodnju tradicionalnih rukotvorina istočne Srbije.

Projekat „Rukotvorine“ realizovale su organizacije „Asocijacija za razvoj opštine Bor“ i „Arhaik“ uz finansijsku podršku kompanije “Rakita”.

Kroz seriju edukacija, sa ciljem zapošljavanja žena u seoskim sredinama, učesnice projekta, njih 24, obučene su za tehnike veza i zlatoveza, kao i za pustovanje vune i tkanje.

Na svečanosti povodom završetka projekta, uručeni su sertifikati polaznicama obuka, a održana je i izložba proizvoda nastalih tokom prethodnih meseci.

Edukator projekta „Rukotvorine“, Božica Milošević iz sertifikovane i strukovne organizacije „Arhaik“, nije krila zadovoljstvo onim što je tokom radionica realizovano.

„Jako sam zadovoljna višemesečnim radom sa ženama koje su pokazale izuzetnu zainteresovanost za izradu rukotvorina. Uspešno su savladale veštine koje će im pomoći da nadalje same izrađuju predmete i samostalno i nezavisno uđu u tržišnu utakmicu prodajući ih putem interneta,“ rekla je Božica Milošević.

O samom značaju ove edukacije, ispred „Asocijacije za razvoj opštine Bor“, organizacije koja je sprovela projekat, govorila je Marija Pešić. Ona je istakla da žene, posebno u uslovima tranzicije, imaju ograničene mogućnosti zapošljavanja a ako su te žene žene iz seoskih sredina, njihove mogućnosti su dodatno ograničene.

„Projekat „Rukotvorine“ ima pozitivan efekat ne samo za kreiranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce, već i na društvo u celini kroz unapređenje socio-ekonomskog ambijenta i privrednog razvoja na lokalnom nivou. Zato sam vrlo srećna što je kompanija Rakita prepoznala važnost projekta i svesrdno pomogla njegovoj realzaciji od početka do kraja,“ kaže Marija Pešić.

U ime polaznica, svim akterima projekta „Rukotvorine“ zahvalila se Jasmina Radulović iz Slatine.

„Ovim projektom smo dobili priliku da se vratimo u prošlost i naučimo nešto novo u izradi ručnih radova na način koji su to činile naše bake, a što je prepušteno zaboravu. Sada nam predstoji drugi deo projekta, a to je izrada predmeta koji će se prodavati putem interneta kako bismo došli i do zarade“.

Za realizaciju projekta „Rukotvorine“,kompanija Rakita je izdvojila 8.000 dolara.