Ziđin: Do sada uloženo oko 700 miliona dolara

Kineski Ziđin Majning (Zijin Mining) je od dolaska u Srbiju, u nekadašnji Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor uložio oko 700 miliona američkih dolara, saopštila je ova kompanija.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Samo tokom prošle godine, u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine investirano je 360 miliona američkih dolara, odnosno deset miliona više nego što je decembra 2018. Ziđin platio 63 odsto udela u RTB-u Bor.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Kompanija će, po rečima glavnog inženjera Jiao Jianminga, nastaviti da investira i nastojaće da postigne brz i munjevit razvoj. Završiće izgradnju u rudniku bakra „Majdanpek“, drugu flotaciju u rudniku „Veliki Krivelj“, sistem prečišćavanja otpadnih voda iz „Jame“, rekonstrukciju Topionice za kapacitet 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje sa posebnim fokusom na sistem za prečišćavanje gasova kao prioritetom, projekat opremanja flotacije šljake, kao i projekat novih krečnih peći u „Zagrađu“.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

„U rudniku bakra Majdanpek, prema dinamici projekta izgradnje nove flotacije u kojoj će se prerađivati 40 hiljada tona rude dnevno, završeno je oko 65 odsto radova, a investicija iznosi 137,7 miliona dolara. Takođe, izvedeno je 30 odsto radova prema dinamici projekta izgradnje još jedne flotacije rudnika „Veliki Krivelj“, u šta je uloženo 57,8 miliona dolara. U „Novom Cerovu“ završena je rekonstrukcija rudarskog sistema za 2,5 miliona tona rude godišnje, što je investicija vredna 19 miliona dolara. U rudniku „Jama“ započeti su radovi na niskopu i drugi poslovi, što je investicija „teška“ 32,3 miliona dolara. Radi implementacije projekta koji će omogućiti proizvodnju 180 hiljada tona katodnog bakra godišnje, u borskoj topionici je 2020. izgradnjom novog sistema za odsumporavanje i nove elektrolize počela sveobuhvatna rekonstrukcija. Planirana ulaganja u borsku topionicu, do kraja 2022. godine, iznose 262 miliona dolara“, rekao je Jiao Jinaming.

On je dodao da su u izgradnji novi sistem krečnih peći u „Zagrađu“ i druga sekcija za preradu kamena u „Kriveljskom kamenolomu“.