Ziđin Koper i Ziđin Majning doniraju udžbenike, rančeve i stipendije za borske školarce

U zgradi Gradske uprave grada Bora poptisani su ugovori sa kineskim kompanijama koje posluju na teritoriji grada Bora kojim će kompanija „Srbija Ziđin Majning” (Serbia Zijin Mining) donirati udžbenike za učenike viših razreda osnovnih škola, kao i školske rančeve za sve učenike osnovnih škola u Boru, dok će kompanija „Srbija Ziđin Koper” (Serbia Zijin Copper) donirati stipendije za 50 učenika srednjih škola u vrednosti od 700 dolara po učeniku.

Istovremeno sa ostvarivanjem odličnih poslovnih rezultata, prema rečima zamenika generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Majning”, Gan Yonggang, aktivno promovišu ekonomski razvoj i jačaju lokalnu zajednicu, ispunjavajući racionalne zahteve i želje zainteresovanih strana.

„Podržavamo ideju stvaranja društva sa zajedničkom budućnošću na kojoj Ziđin Majning vredno radi. Preuzeli smo inicijativu i odgovornost za ekonomski razvoj, stvaranje radnih mesta i podizanje kapaciteta lokalnih zajenica, trudeći se da budemo izvrsni građani i susedi lokalnim zajednicama na području projekta. Doneli smo odluku da doniramo školske udžbenike za 1.645 učenika osnovnih škola starijih uzrasta i 3.324 školskih rančeva za sve učenike osnovnih škola. Takođe, odlučili smo da stipendiramo odlične učenike narednih pet godina. Ukupna vrednost ove donacije iznosi oko 35 miliona dinara”, naglašava Yonggang.

Zamenik generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Koper”, Zou Gang kaže da je ovo veoma značajan projekat za razvoj obrazovanja ne samo u Boru, već u čitavom okrugu i dodaje da se nada da će doprinos razvoju obrazovanja imati uticaj na celo društvo.

„Uložićemo 560.000 američkih dolara u program stipendiranja, a svake godine 100 izuzetnih đaka iz 11 srednjih i stručnih škola Borskog okruga imaće podršku kompanije „Srbija Ziđin Koper” u postizanju odličnih rezultata tokom školovanja. Polovina stipendija biće dodeljena đacima srednjih škola na teritoriji Bora. Držaćemo se poslovnog principa „razvoj rudarstva za doprinos društvenoj zajednici” i trudićemo se da ostvarimo veću saradnju sa državnim institucijama i društvenom zajednicom u svim oblastima, kako bi podelili rezultate razvoja naše kompanije sa svim zaposlenima i građanima ovog kraja”, ističe Gang.

Kompanija Ziđin je, kako kaže gradonačelnik grada Bora, Aleksandar Milikić, u prethodnom periodu imala mnogo razumevanja i izdvojila velika sredstva za oblast zdravstva, socijalne zaštite, brige o deci i omladini, a ovim projektom, smatra on, pokazuju još veću društvenu odgovornost i brigu.

„Grad Bor je danas jedan od gradova u Srbiji sa najvećim privrednim rastom, najvećom prosečnom zaradom. Kompanija je u prethodnom periodu pokazala da ume da rešava istorijska pitanja ekologije i razvoja rudarstva, a danas smo svedoci da kompanija vrlo odgovorno i direktno vodi društvenu brigu o deci. Siguran sam da ćemo u narednom periodu postaviti standarde kako treba da se ponašaju kompanije koje posluju u Srbiji”, smatra Milikić.

Direktorka Osnovne škole „Vuk Karadžić” u Boru, Ivana Pajkić zahvalila se kompanijama Ziđin na razumevanju i pomoći koja će mnogo značiti deci i roditeljima.

„Obe kompanije su prepoznale potrebu da aktivno učestvuju u unapređenju obrazovnog sistema i pruže podršku lokalnoj zajednici, u ovom slučaju roditeljima i đacima, pa želim da im se u ime svih škola zahvalim za društveno odgovorno poslovanje i ponašanje”, kaže Pajkić.