„Ziđin“ planira da investira 800 miliona dolara u Boru i Majdanpeku

Kineska kompanija „Ziđin“ (Zijin) planira da ove godine investira 800 miliona dolara u proširenje kapaciteta u nekadašnjem Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor ali i u razvoj novog rudnika bakra i zlata „Čukaru peki“.

Kako pišu „Novosti“, „Ziđin“ će ove godine započeti proširenje površinskih kopova „Veliki Krivelj“ i „Majdanpek“ i ući u investiciju za otvaranje novog rudnika bakra i zlata „Cerovo 2“.

Pored toga, u podzemnom rudniku „Jama“ počeće pripreme za aktiviranje ležišta „Borska reka“ čija se „kapa“ nalazi na dubini od 450 metara.

Predviđen je i početak rekonstrukcije i proširenja kapaciteta topionice bakra sa sadašnjih 80.000 na čak 200.000 tona bakra godišnje, izgradnja još jedne fabrike sumporne kiseline, nove elektrolize…

Najteži zadatak za Kineze, kako se navodi, biće radovi na otvaranju gornje zone rudnika „Čukaru peki“ gde su ustanovljene rezerve od oko milion tona bakra i blizu 70 tona zlata.

Ovaj rudnik će, kako se očekuje, postati potpuno operativan sredinom 2021. godine.

Osim toga, strateški partner RTB-a je od američke kompanije „Friport“ za blizu 400 miliona dolara otkupio prava i na donju zonu tog ležišta gde su ustanovljen resursi od gotovo pet miliona tona crvenog i skoro 150 tona plemenitog metala – gotovo istovetno koliko je u Boru ovih metala dobijeno za 115 godina rudarenja.

U saradnji sa borskim Insitutom za rudarstvo i metalurgiju, „Ziđin“ je započeo izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska reka.

Procenjuje se da ovaj lokalitet sadrži rezerve od govoto četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra čija je bruto vrednost, po sadašnjim cenama, veća od 30 milijardi dolara.

(Bor030 / Tanjug / Novosti)