Ziđin planira da ove godine uloži 408 miliona dolara

Kompanija „Srbija Ziđin Koper“ (Serbia Zijin Copper) planira da ove godini u započete projekte i proizvodnju uloži 408 miliona dolara.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Ova kompanija je u prethodne dve i po godine strateškog partnerstva u Boru i Majdanpeku investirala 700 miliona, što će uz prethodna ulaganja iznosti više od 1,1 milijardu dolara.

Ugovorom o strateškom partnerstvu Ziđin se krajem 2018. godine obavezao da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i znatno povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Kompanije je saopštila da je u tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine prošle godine uložila 360 miliona američkih dolara, a ove u nastavak započetih projekata i proizvodnju, planira da investira 50-ak miliona dolara više nego 2020. 

„Godina 2021. biće godina prilika i izazova u kojoj, uz planirana ulaganja od oko 408 miliona američkih dolara, treba ostvariti proizvodnju 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto više nego prošle godine. Cilj je i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, što je 18 odsto više nego 2020, blizu dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je međugodišnji porast od 45,14% na zlatu i 10,12 odsto na srebru“, navodi se u saopštenju. 

Plan je da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020, da realizacija plana obuke i edukacije za zaposlene bude stoprocentna, kao i da se nastavi projekat “zeleni rudnici”, odnosno da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine. 

„Kompanija je 2020. godine u zaštitu životne i radne sredine uložila 53,5 miliona dolara. Preduzela je efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova. Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine. Do tada treba da se izgradi i sistem za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, pošto su pripremni radovi u toku. U toku je, takođe, realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine“, kažu iz „Ziđina“. 

Ove godine biće završena nova flotacijska postrojenja u Majdanpeku i rudniku „Veliki Krivelj“.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

„U Rudniku bakra Majdanpek je završeno 90 odsto građevinskih radova, što znači da su stvoreni uslovi da se u drugom kvartalu ove godine tamo instalira nova flotacija. Još jedna, u „Velikom Krivelju“ u planu je da se izgradi do kraja 2021. Svi poslovi u „Velikom Krivelju“ napreduju efikasno i u skladu sa predviđenom dinamikom, a definisan je i način rudarenja u „Jami“ i utvrđena metoda podzemne eksploatacije u ovom rudniku. U „Novom Cerovu“ je dva meseca pre predviđenog roka, maja 2020, obnovljena proizvodnja. Pun kapacitet ovog rudnika biće dostignut ovog meseca, kada će se dnevno prerađivati 10.000 tona rude. S druge strane, tehnička obnova i proširenje topionice, prema procenama, treba da se završi do juna 2022. godine“, poručuju iz kompanije.