Ziđin planira proširenje proizvodnje i obnovu rudnika Jama i Cerovo

1
2009

Kineska rudarska kompanija “Ziđin”, koja je vlasnik RTB Bora, izgradiće u Majdanpeku potpuno novu fabriku za preradu rude po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima, najavljeno je danas u sedištu te kompanije u Šanghanu, u kineskoj provinciji Fuđijen, tokom posete delegacije Srbije na čelu sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.

Džordž Fang / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030)

U “Ziđinu” kažu da je u planu proširenje proizvodnje i obnova rudnika Jama i Cerovo u Majdanpeku i unapređenje tehnologija u topionicama.

Ministar Antić je, posle obilaska kopova i topionice u prvom rudniku kompanije Ziđin, rekao je da se očekuje da će do kraja godine Ziđin aplicirati za dozvole za gradnju u Majdanpeku i da će početi sa realizacijom projekta flotacije.

Kako je istakao, sva tehnološka i ekološka rešenja koja se primenjuju u Kini, a koja su, kako kaže, impresivna, Ziđin će preneti i rudnike u Srbiji.

”Kada dođete u topionicu, kao da ste ušli u park, a rudnik izgleda kao mesto netaknute prirode što je rezultat rekultivacije koja se ovde sprovodi. Verujemo da će sve to biti preneto i u Srbiju”, rekao je Antić novinarima i dodao da u Ziđin dolaze japanske i nemačke kompanije kako bi preuzele tehnologiju “zelenog rudnika”.

Tu tehnologiju Ziđin, inače, primenjuje više od 20 godina, a od 1992. godine uložili su više od pola milijarde dolara u ekologiju i tehnologije za očuvanje prirode.

Antić je istakao da je srpska delegacija posetom rudniku Ziđin dobila još jednu potvrdu da je reč o moćnoj kompaniji, kao i da je bila ispravna odluka Vlade Srbije da kineskog giganta izabere za strateškog partnera za Bor.

Naglasio je da će Srbija imati značajne benefite od razvojnih projekata koje će Ziđin realizovati u Boru kroz otvaranje i modernizaciju postojećih kopova i uvođenje novih tehnologija obrade i topljenja, kao i u okviru zasebnog projekta za rudnik Timok, poznatiji kao Čukaru Peki.

Aleksandar Antić / Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Govoreći o ulaganjima Ziđina u Srbiji, Antić je rekao da je sa najnovijim projektom za Čukaru Peki, ukupna vrednost investicija te kompanije dostigla skoro dve milijarde dolara.

Podsetio je da investicija u RTB Bor iznosi 1,26 milijardi i da je kompanija za stare dugove isplatila više od 200 miliona dolara, dok će u početnoj fazi za otvaranje rudnika Čukaru Peki uložiti 474 miliona dolara.

“Ziđin će taj projekat proširiti kada dođe do eksploatacije u donjoj zoni pošto se investicija od 474 miliona dolara odnosi na otvaranje rudnika i eksploataciju gornje zone”, naveo je Antić.

Izvršni direktor Ziđin Džordž Fang rekao je ta kompanija za pola godine od preuzimanja RTB Bora napravila neverovatne rezultate u količini obrađenog bakra i izrazio uverenje da će u budućnosti biti postignuti još bolji rezultati.

“Jedan od prvih koraka koje ćemo sprovesti u Srbiji je proširenje proizvodnje i obnove rudnika Jama i Cerovo i u Majdanpeku i obnova tehnologije u topionicama”, rekao je Fang i dodao da je rudnik u Šanghanu “rodno mesto” Ziđina i najvažniji rudnik u Kini.

“U ovom rudniku je tehnologija najrazvijenija, jer je od njegovog otvaranja prošlo mnogo godina. Količina metala koja se sadrži u rudi je 0,3 do 0,4 odsto. Do istih nalazišta su došli u Boru, zbog svih tih specifisičnosti sa Borom biće nam lako da prenesemo svu našu tehnologiju za proizvodnju, obradu i očuvanje životne sredine”, rekao je Fang.

Ministru Antiću i delegaciji Srbije čelnici kompanije Ziđin priredili su doček dobrodošlice uz vatromet i tradicionalni kineski ples lavova.

Inače, kompanija Ziđin ima 20 rudnika u Kini i 14 u 11 zemalja, a prvi rudnik bakra i zlata koji se nalazi u blizini Šanghana, u provinciji Fuđijen, otkriven je pre 26 godina.

Jedan je od najvećih proizvođača zlata u Kini, drugi po proizvodnji bakra i treći po proizvodnji cinka.

Prema podacima Forbsove liste iz aprila ove godine, tržišna vrednost kompanije je bila 11,7 milijardi dolara, a vrednost poslovne imovine je 16,4 milijardi dolara.

Takođe , Ziđin je na 10. mestu, od 33 svetske rudarske kompanije

koje se bave obojenim metalima, a na prvom mestu kompanija koje se bave eksploatacijom zlata.

Ziđin je u avgustu prošle godine izabran za strateškog partnera Vlade Srbije za RTB Bor koji je preuzela u novembru prošle godine kada je postal vlasnik 63 odsto kapitala srpske kompanije.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. RTB BOR JE BIO CEO VEK, A SADA JE U SOSINOJ “MAGLI”?

    Očekivati da će većinski vlasnik RTB Bor, kineska kompanija Ziđin, do kraja godine konsolidovati proizvodnju i poslovanje kombinata bakra nije realno niti moguće. Za tri godine neće se videti ništa, a kamo li da je prodaja RTB Bora uspeh. Samo u rekonstrukciji topionici uloženo je iznad trista miliona evra, toliko je uloženo na rudnicima i flotacijama, a RTB Bor je poklonjen, a ne prodat za 350 miliona evra, otpisani dugovi od devetsto miliona evra i ostala nova dugovanja od milijardu evra, a Ziđin je otplatio dugovanja od 250 miliona evra. Prema tome, zvanično nikada neće se saznati da je RTB Bor loše prodat, već će kruže bajkolaži i hvalospevi gazde Srbije o više od uspešne prodaje, a što država gubi mnogo toga nije bitno za njih? Proizvodnja se svela samo na bakar i zlato, a da li su naši i ti proizvodi? Nisu, već samo idu iz naše zemlje, a mi će se zadovoljimo sa rudarskom rentom, porezima i platom koju primaju radnici i ništa više. Razlozi su: promašena izgradnja linije topljenja (fleš peć kapaciteta 80 kt bakra godišnje je jedina na svetu tako malog kapaciteta), Nedorečena tehničko – tehnološka rešenja (usklađivanje agregata iz starijih faza gradnje i novih, mali kapacitet za transport gasova, pa se Borani i Boranke guše od gasova). U Boru nije izgrađena nova topionica kako širio dezinformacije menadžment na čelu sa Spaskovskim, već je izgrađena fleš peć za topljenje bakronosne šarže i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali: konvertori, anodne peći sa pripadajućim halama i transportera, putevi, železnica sa lokomotivama, vagonima i cisternama, trafostanice kanalizacija, vodovodne i kompresori i mreže za vazduh, ogromna dva skladišta sirovina, mehanizacija i drugog su iz predhodnih razvojnih faza. Kineskim stručnjacima trebaće vremena da dovedu proizvodnju do projektovanih cifara, podignu tehnološko iskorišćenje bakra i energetsku efikasnost topionice. Na ruku im ide dobra cena bakra. Naša Vlada ništa nije uradila da se puste u pogon prerađivački kapaciteti (Livnica bakra i bakarnih legura, Prerada metala, F-ke bakarne žice i lak žice). Ovako prizvodnja bakra se svela na one iz 1938. godine, samo bakar i zlato, do duše to se i najviše kralo, broj zaposlenih, u RTB Bor, sa 24.000 pao je na 5000. To su naši (ne)uspesi, a da li Kinezi su za to zainteresovani, da ne veruje čovek.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime