Ziđin postao vlasnik Rakite i nalazišta Čukaru Peki kod Bora

3
2092

Kanadski “Nevsun”, u čijem sastavu posluje “Rakita”, saoštio je danas da je “Ziđin” (ZiJin) otkupio 89,37 odsto akcija ove rudarske kompanije i tako poslao njen većinski vlasnik.

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. (Rakita Exploration d.o.o.), i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka određenog za 17 sati (po Istočnom standardnom vremenu) na dan 28. decembar 2018. godine prodali ukupno 276.820.575 (dvesta sedamdeset šest miliona osamsto dvadeset hiljada i petsto sedamdeset pet) akcija Nevsuna, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun. Svi ostali uslovi Ponude neophodni za realizaciju ove transakcije u skladu sa obaveštenjem o varijaciji koje je objavljeno 05. decembra, 2018. su ispunjeni.

Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije, i platiće ukupno $1,660,923,450 (jednu milijardu šesto šezdeset miliona devetsto dvadeset tri hiljade i četiristo pedeset kanadskih dolara) za deponovane akcije u roku od tri radna dana.

Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije Ziđin, je izjavio:

“Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće”.  

Piter Kukijelski (Peter Kukielski) CEO i direktor Nevsuna, dodao je:

“U ime Odbora direktora Nevsuna, želeo bih da se zahvalim našim akcionarima, partnerima i našem rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za akcionare Nevsuna”.

Pored ovog, u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, Ziđin je produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije u okviru Ponude za 10 dana, do krajnjeg roka koji ističe u 17 sati (po Istočnom standardnom vremenu) na dan 7. januara 2019. godine (“Krajnji rok”).

Akcionari koji ponude svoje akcije kompanije Nevsun u produženom periodu dobiće isti iznos od C$6,00 po akciji, koji će biti isplaćen u roku od tri radna dana od Krajnjeg roka.

Ziđin je dostavio obaveštenje o produženju depozitaru, kompaniji Computershare Trust Company of Canada, koje stupa na snagu 28. decembra 2018. godine. Nema garancija da će Ziđin dodatno produžavati Ponudu nakon Krajnjeg roka, i preporučuje se akcionarima Nevsuna da bez odlaganja daju ponudu za preostale akcije kako bi pravovremeno dobili svoju naknadu.

Kineska kompanija “Ziđin” postala je nedavno i većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

3 KOMENTARA

 1. Eto . Zivot ide dalje..Ne stoji. I I zato pametni Englezi kazu.. : ,,Nasa istorija nije bas uvek bils najbolja..ali je nasa..i to ostaje u proslosti. Zato sada idemo dalje…. ,, Nemamo vremena za uvek i vecito isto papagajsko i idiotsko ponavljanje proslosti …
  Moramo DA UCIMO BUDUCNOST ..Koja kaze : 1) Novi kineski strateski partner je objedinio svoju investiciju u Boru…
  2) Bor je postao Grad Bor 3) Dolazi novi multimodalni saobracajni koridor -Istok (Crnomorski koridor) koji obuhvata i autoput i zeleznicki koridor i recni dunavski koridor…Pa se ZATO i se zove MULTIMODALNI… 😀 I koji Grad Bor,Borski okrug, Timocku krajinu,Istocnu Srbiju i CITAVU SRBIJU…bukvalno stavlja na multimodalni TRANSEVROPSKI KORIDOR koji spaja Atlanski okean i Crno more…i na TRANSKONTINENTALNI KORIDOR koji preko STRATESKIH LUKA na Crnom moru SPAJA EVROPU I AZIJU. Tacka A te STRATESKE luke na Crnom moru su: 1) Sa ove nase evropske strane to su Varna i Burgas u Bugarskoj i Konstanca u Rumuniji 2) A sa one suprotne strane Crnog mora to su luke Batumi,Poti i druge…I onda iz njih drumskim i i zeleznickim koridorima pravo u duboku Aziju …Tacka. Ende. Svako koga TO interesuje moze TO i da proveri za 5 sekundi preko cika Google…😀 Samo prethodno mora da ZNA…
  da bi mogao TO da proveri…😂 …. A za te budjave i bajate papagajcine,za tih
  2-3-oje odavno propaliih LOKALNIH blokatora ovog koridora sa velikim lokalnim vizit kartama, u jos par samo gradova( Pozarevac, Smederevo i Golubac) u kojima i bukvalno SVI osim njih najsnaznije podrzavaju ovaj ,,koridor zivota,,Istocne Srbije.., za depresivne kukumavke i promotere i manekene beznadja i katastrofe, za plasljive i lazne mudrace- gubitnike i luzerčine ,za profesionalne lokalne i regionalne širioce laznih informacija i totalnih dezinformacija o MS Koridoru-Istok(Crnomorskom koridoru)….i sve slicne… NIKO vise nema ni sekundu vremena… i nijedno jedino slovo na tastaturi moba…za bacanje…Jer su SADA totalno NEBITNI .😂 Pa cak ni neki potpuno nevazni , besposleni i dosadni lik iz 🚞. PS..A pitanje za malu decu iz 6.razreda osnovne skole glasi:
  Da li je MS Koridor Istok (Crnomorski koridor) od STRATESKOG ZNACAJA i za novog vecinskog vlasnika RTB -Bor i partnera u Boru ?
  Naravno starije osnovce to nikako ne treba pitati…Nije pedagoski.. Ne smemo potcenjivati decu..😂 I Srecna 2019.

 2. Ako već RTB Bor i Srbija nisu mogli da razvijaju rudarsku i metaluršku proizvodnju bakra, dobro je što bar će neko (Kinezi) i to da uradi, i ako mi nismo mogli da profitiramo, Kinezi hoće i mogu. RTB Bor nije mogao da se razvija, a maltene sa skoro dve milijarde evra dugovanja, što otpisana i zapisana na grbači naroda, što preuzeli (200 miliona evra), a ostalo biće zapisano na grbači naroda. Grobar RTB Bor Sosa, sa svojim mentorima iz vodećih političkih struktura Srbije, nije mogao da razvija proizvodnju i da se bavi ogromnim šmucing, krimogenih i nesvojstvenih radnji u poštenom svetu. Dobro bi bilo da Kinezi iskoriste znanje stručnih ljudi, koje je Sosa bacio u zapećak, kako bi bio jedini pametan za sve radnje, najmanje za stručne poslove. Na kraju njegovom radnom veku, mada on to ne rado prizna, treba kao istrošenik da malo odleži. Mada, ako žuti hoće da im pogoni taljigaju neka ga aktivno uključe kao svog nadriekspert. Firmi Zijin Cooper Bor doo želim prosperitet i uspešno poslovanje, a radnicima srećnu Novu 2019. godinu!

 3. ЕРА РТБ БОР И СПАСКОВСКИ СУ ПРОШЛОСТ, ЖИВЕО ZIJING COOPER BOR!!

  Задњи челник РТБ Бор, Спасковски, је срамота за овај овоземаљски свет. Македонци можда су, у неку руку лоши људи, али су радни, поштени, породични и социјализовани. Питам Вас шта од тога има Соса, има карактер Јурука, основни мотив живота лажи и паралажи, полтронисање, шлихтање и климоглавство властима, егоизам и егоцентричности, а уништавање оно што мисли да је треба да буде испод његовог статуса. Највећи њедов успех, за државу неуспех, је уништење РТБ Бор градњом прескупе флеш печ и фабрике сумпорне киселине у РТБ Бор, а не нове топионице, како он на сва белосветска звона звони, а у томе је убедио и владу Србије, на нашу жалост. Трошкови су на нивоу градње нове топионице, а у Бору није изграђена нова топионица.Он се наметнуо кинезима по ненадмашним резултатима: затворио је сву прерађивачку индустрију (Ливницa, Фабрика бакарне жице, Металопрерада, рудник Церово и др.), свео је производњу и пословање, некада водеће фирме у СФРЈ, на нивоу 1938. године (производња бакра, злата и сребра), нагомилао је дуговања РТБ Бор на скоро две милијарде евра, једна милијарда евра је отписана и записана на лиђима народа, а остало видеће се? Осим што је РТБ Бор гурнуо у провалију, муљао златом, бакром и парама, уништио је кадровску и стручну радну структуру, јер је он најпаметнији, најобразованији најпоткованији знањем. Због тих неуспеха председник СНС је јавно изјавио да “људи у Бору више воле псе луталице од Спасковског” и спрема се да, након тешког вишедеценијског рада, омогући му да мало и одлежи. Он је успешно прелетео од странке до странке, колико је могао и на крају је улетео у лонцу са “пекиншком и другом патком” у сосу и пева песму „Не може ми нико ништа”..

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime