Ziđin postao vlasnik Rakite i nalazišta Čukaru Peki kod Bora

Kanadski „Nevsun“, u čijem sastavu posluje „Rakita“, saoštio je danas da je „Ziđin“ (ZiJin) otkupio 89,37 odsto akcija ove rudarske kompanije i tako poslao njen većinski vlasnik.

Nevsun je vodeća kompanija srednjeg obima koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. (Rakita Exploration d.o.o.), i trenutno sprovodi projekat Čukaru Peki u Boru, nalazište bakra svetske klase u Srbiji, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Kompanija Nevsun upravlja i rudnikom Biša u Eritreji, koji se bavi proizvodnjom bakra i cinka.

Akcionari Nevsuna su do krajnjeg roka određenog za 17 sati (po Istočnom standardnom vremenu) na dan 28. decembar 2018. godine prodali ukupno 276.820.575 (dvesta sedamdeset šest miliona osamsto dvadeset hiljada i petsto sedamdeset pet) akcija Nevsuna, što predstavlja oko 89,37% od ukupnog broja akcija kompanije Nevsun. Svi ostali uslovi Ponude neophodni za realizaciju ove transakcije u skladu sa obaveštenjem o varijaciji koje je objavljeno 05. decembra, 2018. su ispunjeni.

Ziđin je, putem svoje podružnice, preuzeo sve deponovane akcije, i platiće ukupno $1,660,923,450 (jednu milijardu šesto šezdeset miliona devetsto dvadeset tri hiljade i četiristo pedeset kanadskih dolara) za deponovane akcije u roku od tri radna dana.

Čen Đinghe (Chen Jinghe), predsednik kompanije Ziđin, je izjavio:

„Veoma smo zadovoljni što smo kupili Nevsun i nastavićemo da održavamo čvrsto opredeljenje kompanije u primeni bezbednih, efikasnih i održivih praksi u rudarstvu. Takođe ćemo raditi sa našim partnerima u Eritreji kako bismo dodatno produžili radni vek rudnika Biša i istražili nova ležišta. U okviru projekta Čukaru Peki u Srbiji nameravamo brzo da razvijemo Gornju zonu i uvedemo je u proizvodnju što je pre moguće“.  

Piter Kukijelski (Peter Kukielski) CEO i direktor Nevsuna, dodao je:

„U ime Odbora direktora Nevsuna, želeo bih da se zahvalim našim akcionarima, partnerima i našem rukovodećem timu za ostvarivanje ovog izuzetnog ishoda za akcionare Nevsuna“.

Pored ovog, u skladu sa važećim kanadskim zakonima o hartijama od vrednosti, Ziđin je produžio period koji je na raspolaganju akcionarima Nevsuna da ponude svoje preostale akcije u okviru Ponude za 10 dana, do krajnjeg roka koji ističe u 17 sati (po Istočnom standardnom vremenu) na dan 7. januara 2019. godine („Krajnji rok“).

Akcionari koji ponude svoje akcije kompanije Nevsun u produženom periodu dobiće isti iznos od C$6,00 po akciji, koji će biti isplaćen u roku od tri radna dana od Krajnjeg roka.

Ziđin je dostavio obaveštenje o produženju depozitaru, kompaniji Computershare Trust Company of Canada, koje stupa na snagu 28. decembra 2018. godine. Nema garancija da će Ziđin dodatno produžavati Ponudu nakon Krajnjeg roka, i preporučuje se akcionarima Nevsuna da bez odlaganja daju ponudu za preostale akcije kako bi pravovremeno dobili svoju naknadu.

Kineska kompanija „Ziđin“ postala je nedavno i većinski vlasnik Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.