“Ziđin” preuzima RTB 18. decembra i postavlja svoj menadžment

2
1900

Kineska kompanija Ziđin će odmah nakon zvaničnog preuzimanja Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, koje će biti obavljeno 18. decembra, u gotovini uplatiti 350 miliona dolara, kaže Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor.

“Za razliku od svih drugih partnerstava i prodaja u Srbiji, mi ćemo imati 350 miliona dolara ‘keširanog’ novca. Toliko će Ziđin odmah uplatiti, a dodatnih 900 miliona dolara ne uplaćuje nego investira. Sve ide na račun RTB-a Bor, koji je već otvoren u Kineskoj banci i odatle će se kontrolisano trošiti samo na investicije”, rekao je Spaskovski.

Obraćajući se na svečanosti upriličenoj za članove Upravnog odbora i Skupštine RTB-a, na kojoj su im uručene zahvalnice za saradnju i doprinos koji su dali poslovanju kompanije minulih godina, Spaskovski je podsetio da će kineski menadžment preuzeti rudnike i topionicu 18. decembra, navodi se u saopštenju borskog rudarskog giganta.

“Tada će u Beogradu biti obavljena zvanična primopredaja. Iz Kine dolaze generalni, finansijski i tehnički menadžer, kao i izvršni direktor. Cela naša struktura se zadržava u smislu koordinacije i kontrole procesa dok kineski partner ne utvrdi da li treba da postave ovde i svoje izvršioce”, dodao je.

Napominjući da od znanja i zalaganja zaposlenih u borskom basenu zavisi koliko će kineskih stručnjaka Ziđin dovesti u srpsku kompaniju, Spaskovski je ocenio da, ukoliko proceni da domaći kadar dobro radi i organizuje posao, Kinezi neće dovesti više od 16 svojih menadžera.

O strateškom partneru je kazao da je reč o vrhunskoj kompaniji koja ima proizvodnju sa prihodom od mnogo milijardi dolara, ima bakra, zlata i iskustva u prekookeanskim operacijama.
Podsetio je da je pre desetak godina ova kompanija prodavana, i to u stoprocentnom iznosu, za 247 miliona dolara.

“Sada, iz ove perspektive, mogu samo da konstatujem da je dobro što smo za strateškog partnera, sa 63 procenta udela u vlasništvu, dobili kinesku kompaniju Ziđin“, rekao je, naglasivši da je povećanje vrednosti RTB-a i pronalazak strateškog partnera, uz veliku pomoć predsednika Aleksandra Vučića, zajednički uspeh svih u preduzeću.

“Ovo smo postigli zahvaljujući pristupu predsednika Vučića da se sa nacionalnim bogatstvom mora posebno postupati i da se eksploatacija mora nastaviti. Jer, nacionalno bogatstvo nije nikakvo bogatstvo ako je zakopano. Pod zemljom ono nema nikakvu vrednost”, zaključio je Spaskovski.

(Tanjug)2 KOMENTARA

  1. Aktuelni čelnik RTB Bor Sosa, 18. decembra, predaće palicu svom nasledniku iz firme “Ziđin”, koji se očekuje da manje krade, zloupotrebljava položaja i poboljša performanse proizvodnje bakra. Nadam se da će pustiti sve pogone koje je Sosa zatvorio i tako da će povećavati broj zapošljenih, koji je Sosa smanjivao sa 24.000 na 5.000. Sosa se nada da će novi vlasnik ostaviti da on dokusuri i ono što još nije upropastio. Njemu će omogućiti, da nakon “uspešnog rada” odleži u nekom domu. Šteta će biti to što uplaćenih 350 miliona dolara neće mu biti na dohvat ruke.

  2. Aktuelni čelnik RTB Bor Sosa, 18. decembra, predaće palicu svom nasledniku iz firme “Ziđin”, koji se očekuje da manje krade, zloupotrebljava položaja i poboljša performanse proizvodnje bakra. Nadam se da će pustiti sve pogone koje je Sosa zatvorio i tako da će povećavati broj zapošljenih, koji je Sosa smanjivao sa 24.000 na 5.000. Sosa se nada da će novi vlasnik ostaviti da on dokusuri i ono što još nije upropastio. Njemu će omogućiti, da nakon “uspešnog rada” odleži u nekoj ustanovi za iskijavanja grehova. Šteta će biti to što uplaćenih 350 miliona dolara neće mu biti na dohvat ruke.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime