Ziđin prošle godine uložio 151 milion dolara u nabavku rudarske i metalurške opreme

1
1135

U nabavku nove rudarske i metalurške opreme kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) je 2020. uložila 151,1 milion američkih dolara, a najveći mesečni račun plaćen je novembra, kada su površinskom kopu „Veliki Krivelj“ kod Bora isporučena četiri, a Rudniku bakra Majdanpek tri velika kamiona nosivosti 240 tona.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Rudnik pod Staricom je istog meseca dobio pride i veliku utovarnu mašinu, bager sa kašikom 22 kubika.

Cena jednog kamiona teškaša, koji „u cugu“ prevozi 20 tona rude više nego dosadašnji najveći „belaz“ kamioni, iznosi oko dva i po miliona dolara, dok nova utovarna mašina vredi skoro dvostruko više, preko četiri miliona dolara. Otuda je i novembarski račun za rudarsku i metaluršku opremu bio najveći i vredeo je 36 miliona dolara.

Kompanija je 2020. mesečno u proseku za novu opremu izdvajala oko 12,5 miliona dolara, a budžet za te namene „krojen“ je u skladu sa potrebama u proizvodnji i preradi rude.

Ukupnu sumu koja je prošle godine potrošena za kupovinu rudarskih i metalurških mašina ne čini samo nabavka mehanizacije, već je uključena i razna druga oprema, delovi i montažni radovi.

(Kolektiv)1 KOMENTAR

 1. Ok.Eksploatacija rudnog bogatstva se snazno ubrzava i povecava,a uporedo, direktno srazmerno tome i simultano povecava se i ekoloska i opsta drustvena odgovornost kompanije Zidjin.
  Tako ga je svima iole pismenim potpuno jasno da je sama ta odgovornost i temelj i osnov buduce pozicije i poslovanja kompanije Zidjin u Srbiji,Evropi i 21.veku.
  A treba biti i sasvim siguran da je to pre svih potpuno jasno i izuzetno profesionalnom i realisticnom strateskom menadzmentu ove
  kompanije.
  Jer je on sasvim svesan da u bliskoj buducnosti vise niko nikoga u Srbiji ne moze izuzeti i ,,abolirati,, od postovanja pozitivnih zakonskih propisa Republike Srbije, Ustavom Rep.Srbije zagarantovanih prava, kao i samih ljudskih prava garantovanih poveljom UN ali i brojnim EU poveljama i aksiomnim dokumentima…
  A ni od veoma strogih EU standarda i propisa.
  Jer su npr.neki borski ekoloski problemi ne samo istrujski, i prekogranicni…(npr. Borska reka,Timok i Dunav…a tu je i Dunavska konvencija ..i dr.)
  A i Bugarska i Rumunija su clanice EU.
  I strateskom liderskom menadzmentu Zidjina,kao veoma ,veioma informisanom i profesionalnom, je potpuno jasno da je dosadasnja takva praksa ,,izuzimanja i abolicije,, vec samo losa istorija Srbije.😀
  .Tako da tako reci,,od sutra,, sve u principu i zavisi samo od Zidjina,sto je i najbolja opcija. Jer svako i treba da,,kroji svoju sudbinu,,.
  A npr.osnovno i striktno EU ekolosko pravilo glasi
  ,,Ko zagadjuje …taj i placa.,,
  😀I sve ostale price o buducem razvoju i scenarijima u ovoj oblasti i temi su
  primitivne bajke. Jer PRIMITIVNO I APSOLUTNO vreme horskih papagajskih botova ,skandiranja stada i primitivnih parola je vec samo losa prislost GRADA Bora.
  Samo sto to botovi jos ne znaju.
  A ni cenzori… prvo oni najmanji lokalni borski,a ni onimalo veci.😀
  Ali vec ce saznati.
  I pozdrav iz 🚞

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime