Ziđin prošle godine uložio 151 milion dolara u nabavku rudarske i metalurške opreme

U nabavku nove rudarske i metalurške opreme kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) je 2020. uložila 151,1 milion američkih dolara, a najveći mesečni račun plaćen je novembra, kada su površinskom kopu „Veliki Krivelj“ kod Bora isporučena četiri, a Rudniku bakra Majdanpek tri velika kamiona nosivosti 240 tona.

Foto: Gorica Tončev Vasilić (Serbia Zijin Copper)

Rudnik pod Staricom je istog meseca dobio pride i veliku utovarnu mašinu, bager sa kašikom 22 kubika.

Cena jednog kamiona teškaša, koji „u cugu“ prevozi 20 tona rude više nego dosadašnji najveći „belaz“ kamioni, iznosi oko dva i po miliona dolara, dok nova utovarna mašina vredi skoro dvostruko više, preko četiri miliona dolara. Otuda je i novembarski račun za rudarsku i metaluršku opremu bio najveći i vredeo je 36 miliona dolara.

Kompanija je 2020. mesečno u proseku za novu opremu izdvajala oko 12,5 miliona dolara, a budžet za te namene „krojen“ je u skladu sa potrebama u proizvodnji i preradi rude.

Ukupnu sumu koja je prošle godine potrošena za kupovinu rudarskih i metalurških mašina ne čini samo nabavka mehanizacije, već je uključena i razna druga oprema, delovi i montažni radovi.

(Kolektiv)